Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, se listează luni, 29 noiembrie, pe bursa de Valori Bucureşti sub simbolul AQ

Autor: Eduard Ivanovici 26.11.2021

Aquila, companie prezentă în domeniul distribuţiei şi logisticii pe piaţa locală, care a atras recent 367 de milioane de lei prin intermediul unei oferte de majorare de capital social, a anunţat că se va lista luni, 29 noiembrie, pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier AQ.

Compania a fost înfiinţată în urmă cu peste 26 de ani şi este în prezent cel mai mare jucător de pe piaţa locală de distribuţie a bunurilor de larg consum.

„Am analizat în ultimii ani această oportunitate şi am pornit mai apăsat de unu-doi ani. Am avut implementarea standardelor internaţionale de raportare financiară, acţiuni la nivel corporativ, roadshow-uri, aşa că este un efort susţinut (...) Luăm în calcul achiziţii de firme care să aibă branduri importante pe piaţa de bunuri de larg consum din România, dar şi companii de distribuţie”, a spus Jean Dumitrescu, investor relations director al Aquila, în timpul uneia dintre cele mai recente ediţii ale emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

El argumentează prin faptul că Aquila are o vastă experienţă în acest sens, un exemplu putând fi oferit de Agrirom, companie distribuitoare de bunuri de larg consum, cu o prezenţă puternică pe segmentul de legume congelate.

Compania antreprenorială urmează să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu o evaluare de aproximativ un miliard de lei. La nivel de grup, Aquila a raportat afaceri de 1,7 miliarde de lei în 2020, faţă de 1,17 miliarde de lei în anul anterior. În S1/2021, societatea a avut 18,6 milioane de lei profit net, de la 14,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut.

Celelalte două societăţi care au efectuat anul acesta o ofertă publică iniţială (IPO) segmentul principal al BVB sunt dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) şi transportatorul de mărfuri Transport Trade Services (TTS), care vor fi incluse în luna decembrie în indicii FTSE Russel dedicaţi Pieţelor Emergente. În ultima lună, acţiunile celor două companii s-au apreciat cu 20%, respectiv 10%.