Marea Britanie interzice călătorii din şase ţări africane din cauza noii variante Omicron

Ziarul Financiar 27.11.2021

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat că toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe şi Botswana sunt suspendate de vineri.

Progresul rapid al variantei noi a COVID-19 a pus Marea Britanie în alertă maximă. Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat că toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe şi Botswana sunt suspendate de vineri, potrivit Aleph News.

Cercetătorii au descoperit mai mult de 30 de mutaţii în proteina Spike.

Varianta Delta, responsabilă pentru 99% din cazurile noi din Europa şi pentru majoritatea noilor infecţii la nivel mondial, pare să nu mai domine în Africa de Sud. O nouă variantă, numele de cod B.1.1.529, progresează foarte repede acolo, chiar şi în faţa Deltei foarte contagioase.

„De zece zile am observat o creştere clară a cazurilor şi de cinci zile, creşterea a devenit exponenţială, în special în rândul tinerilor”, a declarat Joe Phaahla, ministrul sud-african al Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Peste 80% din cele 1.200 de noi infecţii zilnice înregistrate pe 23 noiembrie provin din regiunea Gauteng”, aceasta este cea mai populată parte a ţării, inclusiv oraşele Pretoria şi Johannesburg.

De marţi, ţara este în alertă Covid. Şi două dintre cele şapte centre de supraveghere a epidemiei din Africa de Sud, înfiinţate în februarie 2020, au efectuat studii pentru a identifica noua variantă a Sars-CoV-2. Au fost efectuate aproximativ o sută de secvenţieri a codului său genetic, inclusiv 77 pe probe din Africa de Sud şi 4 în Botswana vecină, unde varianta a fost identificată pentru prima dată. Aceeaşi variantă a fost depistată şi la o persoană sosită în Hong Kong din Africa de Sud. Cercetătorii au descoperit mai mult de 30 de mutaţii ale proteinei sale Spike, vârfurile care îi strâng suprafaţa. Pe baza a ceea ce se ştie despre alte tulpini, unele dintre mutaţii ar putea face virusul mai infecţios, ar putea creşte rata de transmisibilitate şi îl pot face mai rezistent la vaccinuri şi tratamente cu anticorpi.

„Aşteptăm numele grecesc pentru această nouă variantă în zilele următoare”, a avertizat prof. Tulio de Oliveira, virolog şi bioinformatician la Krisp, unul dintre centrele de monitorizare din Africa de Sud, care are capacităţi de secvenţiere remarcabile. Aceasta va fi probabil litera „Nu”, care nu a fost încă atribuită de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru a desemna o variantă a Sars-CoV-2.”