A doua rectificare din 2021: deşi execuţia bugetară la 10 luni arată bine faţă de prognozele de la început de an, Finanţele vor să păstreze deficitul la peste 7% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 17%, an/an, în primele zece luni din 2021 şi cheltuielile cu 5,6%, rezultând un deficit bugetar de 48 mld. lei (4% din PIB)

Autor: Răzvan Botea 29.11.2021

Execuţia bugetară la 10 luni, unul dintre fundamentele pe care va fi construită probabil ultima rectificare bugetară din acest an, arată un deficit bugetar de 4% din PIB, un nivel foarte bun, având în vedere că ar trebui ca celelalte 3 puncte procentuale din PIB ca deficit bugetar (deficitul prognozat este de 7,1% din PIB) să fie realizate în ultimele două luni din an. Cu toate că, tradiţional, o bună parte din cheltuieli este transferată pe ultimele luni din an, guvernul trebuia să folosească veniturile suplimentare din creşterea economică pentru reducerea deficitului bugetar, sunt de părere analiştii economici.

„În condiţiile unei creşteri economice mai mari, aruncăm consolidarea fiscală în  anii următori. Într-un an de creştere eco­no­mică ajustăm deficitul cu 1,2 puncte pro­centuale din PIB (pe ESA – n. red.) şi mai rămân practic doi ani, pentru că 2024 este an electoral, pentru o ajustare de 5 pp“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.