Rafila: Românii care vin ţări africane intră în carantină

Autor: Laura Buciu 27.11.2021

Călătorii români, care vin din ţări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Epidemiologul spune că în continuare vaccinarea este soluţia oportună pentru protecţie împotriva COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că OMS şi Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în 7 ţări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale virusului corona, care se pare că au mutaţii majore.

În acest context, a fost adoptată o hotărâre CNSU privind restricţii pentru românii care vin din acele zone afectate.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal şi România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de faţă a fost adoptată o hotărâre a CNSU (...), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile sau în prezenţa unui test negativ făcut la ieşirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că urmează să vedem în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard sau faţă de varianta Delta.

„Trebuie să spunem foarte clar (...) că măsurile de vaccinare şi cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaţionale şi în continuare vaccinare este soluţia care se consideră în acest moment că este oportună şi populaţia ar trebui să ţină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu ştim încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măştii, distanţare sau evitarea aglomeraţiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.