Aquila, tranzacţii de 11,4 milioane de lei în prima oră pe piaţa principală a BVB. Jean Dumitrescu, director relaţii cu investitorii, Aquila: A fost un drum foarte lung de parcurs ce a pornit de la viziunea unor tineri antreprenori, care au avut curajul şi ambiţia să pornească acest business

Autor: Eduard Ivanovici 29.11.2021

 

Acţiunile Aquila (simbol bursier AQ), companie din domeniul distribuţiei şi logisticii prezentă pe piaţa locală, se tranzacţionau luni la ora 11:00 la preţul de 5,5 lei pe unitate, după ce societatea a atras 367 de milioane de lei prin intermediul unei oferte publice iniţiale (IPO) pentru majorarea capitalului social. Prima oră de tranzacţionare pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti a marcat aproape 100 de tranzacţii la o valoare totală de 11,4 milioane de lei, arată datele BVB.

„A fost un drum foarte lung de parcurs ce a pornit de la viziunea unor tineri antreprenori, care au avut curajul şi ambiţia să pornească acest business, ajungând între timp să devenim liderul pieţei de distribuţie de bunuri de larg consum şi să realizăm acesta listare. Ne propunem în continuare să creştem mai mult decât piaţa. Suntem activi într-o piaţă extrem de competitivă, cu produse care se adresează unor nevoi de bază ale românilor (...)  Am reuşit să ajungem la o cotă de piaţă de peste 10%, ceea ce cred că spune ceva despre ambiţiile noastre şi capacitatea noastră de a înţelege piaţa, de a dezvolta în permanenţă produse şi servicii şi de a creşte”, a spus Jean Dumitrescu, director al diviziei de relaţii cu investitorii din cadrul Aquila.

Compania a fost înfiinţată în urmă cu peste 26 de ani şi este în prezent cel mai mare jucător de pe piaţa locală de distribuţie a bunurilor de larg consum, venind la BVB cu o evaluare de aproximativ un miliard de lei. Cu circa 367 de milioane de lei (74 milioane de euro), Aquila a marcat cel mai mare IPO derulat de o companie cu capital privat pe BVB. Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, iar BRK Financial Group şi TradeVille au fost agenţi de distribuţie.

 

 

 

„Este a douăzecea listare cu acţiuni atât de pe piaţa AeRO, cât şi pe cea reglementată anul acesta. Listarea duce valoarea tuturor companiilor care au adus acţiuni la 1,1 miliarde de euro (...) Aquila este o companie importantă pentru economia noastră şi o companie despre care credem că va avea planuri foarte importante de dezvoltare în următorii ani”, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB.

La nivel de grup, Aquila a raportat afaceri de 1,7 miliarde de lei în 2020, faţă de 1,17 miliarde de lei în anul anterior. În S1/2021, societatea a avut 18,6 mi­lioane de lei profit net, de la 14,6 mi­lioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut.

În ceea ce priveşte implementarea criteriilor de tip ESG (mediul, social şi guvernanţă corporativă), Jean Dumitrescu notează o serie de iniţiative lansate în acest sens.

„Referitor la activitatea noastră, avem deja lucruri făcute şi pe care ni le-am propus, astfel încât să fim parte a acestei strategii. Vrem să reducem footprint-ul de carbon cu 10% în următorii cinci ani şi vrem să ducem întreaga flotă la nivel de Euro 6, ceea ce înseamnă un grad de poluare mai mic în următorii ani. Vom continua eforturile de automatizare şi digitalizare care contribuie la reducerea poluării şi la eficientizarea activităţii”, afirmă Jean Dumitrescu.

Celelalte două societăţi care au efectuat anul acesta un IPO segmentul principal al BVB sunt dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) şi transportatorul de mărfuri Transport Trade Services (TTS), care vor fi incluse în luna decembrie în indicii FTSE Russel dedicaţi Pieţelor Emergente.