Cel mai sumbru avertisment OMS: Omicron reprezintă un risc global "foarte ridicat", lumea trebuie să se pregătească

Autor: Dorin Oancea 29.11.2021

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internaţional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecţie care ar putea avea "consecinţe grave" în unele zone, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform Reuters.

Agenţia a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată şi, în anticiparea creşterii numărului de cazuri, să "se asigure că există planuri" pentru a menţine serviciile de sănătate esenţiale.

"Omicron are un număr fără precedent de mutaţii de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potenţial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua variantă ... este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potenţialul Omicron de a trece de protecţia indusă de vaccinuri şi de infecţiile anterioare, a precizat OMS.

"Creşterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravităţii, poate reprezenta o solicitare copleşitoare pentru sistemele de sănătate şi poate duce la o creştere a morbidităţii şi mortalităţii. Impactul asupra populaţiilor vulnerabile ar fi substanţial, în special în ţările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituţia.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecţiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca şi Australia, chiar dacă tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că ţările ar trebui să folosească o "abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internaţională".