România sărbătoreşte 103 ani de la Marea Unire. ZF, cel mai complex produs media din România, vă propune un proiect special: hărţile de business ale României sau pozele României economice de astăzi ilustrate grafic prin intermediul unor hărţi

Autor: Dana Ciriperu 01.12.2021

Harta celor mai mari zece fabrici din fie­care judeţ arată cât de mult cântăresc in­vestiţiile în eco­nomia locală, cum schimbă orice proiect de producţie dezvoltarea unei zone.

Judeţul Alba, „capitala“ marii Uniri de la 1918, era în urmă cu zece ani un judeţ de pluton pe harta de business a României, undeva mai jos de mijlocul clasamentului, însă o in­ves­tiţie de 300 mil. euro a grupului ger­man Daimler într-o fabrică la Sebeş (compania Star Assembly) şi am­biţia unor antreprenori din in­dustria alimentară, dar şi din zona de pro­ducţie de materiale de construcţii au transformat Alba într-un lider al industriei prelucrătoare din România.

Modelul de dezvoltare din Alba ar putea fi replicat în orice judeţ al României, dacă atragerea de inves­titori ar fi o prioritate pentru ad­ministraţiile locale. Alba, deşi nu este un judeţ al multinaţionalelor, este un exemplu că investiţiile locale, în special cele din industria alimentară, cântăresc decisiv în economia unui judeţ.