Business internaţional. Manageri de fonduri, strategi şi brokeri se aşteaptă ca bursele europene să bată noi recorduri în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 02.12.2021

Incertitudinile provocate de pandemia de COVID-19 nu au afectat aşteptările ca acţiunile europene să atingă noi recorduri în 2022, alimentate de o recuperare a profiturilor întreprinderilor, reiese dintr-un sondaj realizat de Reuters.

Un număr de 23 de manageri de fonduri, strategi şi brokeri, au realizat în ultimele două săptămâni o analiză potrivit căreia indicii DAX 30 din Germania şi CAC 40 din Franţa vor atinge noi maxime până la jumătatea anului 2022, crescând cu 8%, respectiv 6% prin comparaţie cu şedinţa de luni, 29 noiembrie.

Indicele Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de acţiuni europene din economii precum Austria, Belgia, Marea Britanie, Germania şi Norvegia, s-ar aprecia cu 7% şi ar atinge 500 de puncte până în luna iulie, cu 10 puncte peste maximul din 17 noiembrie.

 

500 de puncte ar însemna un avans de circa 16% faţă de nivelul atins de Stoxx 600 înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declare pandemie de coronavirus. Deşi acţiunile europene au scăzut în ultimele zile ca urmare a temerilor privind noua variantă a coronavirusului, Omicron, Stoxx 600 are un randament de aproape 17% de la începutul anului. 

În aceeaşi perioadă, BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 24%. Recuperarea solidă a profiturilor în urma recesiunii din 2020, declanşată de perioadele de lockdown, se află la baza performanţelor de anul acesta. Potrivit furnizorului de date Refinitiv, profiturile din T3/2021 au crescut cu 58,8% faţă de perioada similară din 2020, după creşteri de 96,4% şi 152,6% în precedentele două trimestre.

„Prognozăm că veniturile vor fi un factor determinant în pieţele globale de capital, scenariu valabil şi pentru zona euro”, spune Phillip Lisibach, strateg al băncii elveţiene Credit Suisse, adăugând că se aşteaptă la randamente de o singură cifră în 2022, faţă de randamente de două cifre în 2021.

Totuşi, reapariţia focarelor de coronavirus în Europa şi noile serii de restricţii sunt urmărite îndeaproape de investitorii prezenţi în continent. În noiembrie, moralul economic al zonei euro s-a înrăutăţit din cauza valurilor de infecţii, iar optimismul businessurilor germane s-a deteriorat pentru a cincea lună consecutivă, pe măsură ce producţia a fost afectată de problemele lanţurilor de aprovizionare.