Anul 2021 aduce 240.000 mp de birouri pe piaţă, însă oferta s-ar putea comprima din 2022 din cauza lipsei de noi proiecte. „Ca să fie livrate clădiri de birouri în 2023, construcţia lor trebuia să fi demarat deja, ceea ce nu vedem că s-a întâmplat“.

Autor: Bogdan Alecu 05.12.2021

Şapte noi clădiri de birouri au fost şi vor fi livrate în curând pe piaţa office din Bucu­reşti în 2021 cu un total de aproape 222.000 de metri pătraţi, adică spaţiu suficient pentru 22.000 de corpo­ratişti, luând în calcul o medie de 10 metri pătraţi per angajat.

Deşi piaţa spaţiilor de birouri se află, pe fondul pandemiei, la un nivel jos, peste doi ani este posibil să ne confruntăm cu o lipsă de spaţii noi în Bucureşti.

„Construcţia unei clădiri de birouri durează uzual cel puţin doi ani. Ca să fie livrate clădiri de birouri în 2023, construcţia lor trebuia să fi demarat deja, ceea ce nu vedem că s-a întâmplat. În prezent se fina­lizează proiectele începute înainte de pandemie. Din acest motiv, în 2023 opţiunile pentru ocuparea unui spaţiu nou vor fi foarte limitate. Reco­mandăm decidenţilor din companii să aibă în vedere acest aspect atunci când îşi conturează strategia pe următorii ani şi să analizeze din timp opţiunile“, a declarat Maria Florea, key client director, JLL Romania.