Afaceri de la zero. Marius Panaite şi Isabela Danef au deschis un tiny house în judeţul Buzău după o investiţie de 60.000 euro şi au în plan construcţia a încă două astfel de case

Autor: Miruna Diaconu 02.12.2021

Cei doi antreprenori au început construcţia unităţii de cazare în luna iunie, iar în octombrie aceasta a fost deschisă turiştilor. NorAtlas Heritage a avut în prima lună de funcţionare un grad mediu de ocupare de 80%.

Marius Panaite şi Isabela Danef, doi antreprenori din Bucureşti, au deschis un tiny house în comuna Gura Teghii, judeţul Buzău, după o investiţie de 60.000 euro, iar pentru anul viitor au în plan să mai construiască încă două astfel de căsuţe.

Povestea NorAtlas Heritage a început în urmă cu doi ani, după ce Marius Panaite si Isabela Danef au călătorit în mai multe ţări şi au vrut să construiască o unitate de cazare inedită, ajutând astfel şi la promovarea turistică a locului. Marius Panaite lucrează în domeniul IT, iar Isabela Danef deţine şi alte businessuri, dar se ocupă şi cu crearea de conţinut pe platformele de socializare.

„Ideea a venit acum doi ani, când am încercat să obţinem nişte fonduri europene în domeniul HoReCa, am vrut să găsim şi un teren într-o zonă rurală, am căutat timp de 3-4 luni un loc, ne-a fost greu să îl găsim, dar printr-o şansă am găsit terenul pe care se află acum căsuţa, l-am achiziţionat, dar fondurile se lasă aşteptate şi încă nu le-am putut obţine. Construcţia efectivă a căsuţei a început la jumătatea lunii iunie, iar în octombrie am deschis-o pentru turişti“, spune Marius Panaite. Miruna Diaconu

Antrprenorul provine dintr-o familie care deţine o pensiune în zona în care se află şi NorAtlas Heritage, ceea ce a reprezentat un avantaj având în vedere că de tiny house au grijă părinţii săi.

Costul de construcţie a unităţii de cazare a fost de 20.000 euro, însă investiţia totală a ajuns la circa 60.000 euro, în care au fost incluse utilităţile şi terenul.

„Costul căsuţei ar fi trebui să fie mai mic, dar de la începutul anului, materialele de construcţii s-au scumpit cu 30%, unele chiar şi-au dublat preţul, iar suma iniţială a fost cu mult depăşită“, explică Marius Panaite.

De la deschiderea tiny house-ului, gradul mediu de ocupare a fost în jur de 80%,  iar această cerere se datorează în principal faptului că cei doi antreprenori au promovat unitatea de cazare prin intermediul paltformelor de socializare, dar au listat căsuţa şi pe site-uri precum Booking.com, Airbnb sau Travlocals.

„De la început pot să zic să am avut un succes al rezervărilor şi cu ajutorul promovării putem să dezvoltăm zona aceasta a Buzăului mai mult. Noi am încercat să ne promovăm şi prin intermediul creatorilor de conţinut de pe reţelele de socializare, ne-a ajutat foarte mult să ajungem la multe persoane şi să ne descopere, chiar dacă este o arhitectură inovativă, contează să ne facem văzuţi“, precizează Isabela Danef.

Tiny house-ul are o capacitate de două persoane, iar costul pentru o noapte de cazare este în această perioadă de 400 lei în timpul săptămânii şi de 500 lei în zilele de weekend şi de sărbători.

„Avem rezervări pentru perioada următoare, avem foarte multă cerere pentru sărbători, dar fiind o singură căsuţă, nu putem onora toată cererea, încercăm să deschidem de la lună la lună pentru că altfel ar veni foarte multe anulări şi vrem să ţinem din scurt aceste rezervări“, spune Marius Panaite.

Cei doi antreprenori planuiesc să mai construiască încă două astfel de unităţi de cazare  anul viitor, iar ei speră să aibă atât turişti români, cât şi străini. Pe lângă construirea acestora, care va însemna creşterea capacităţii de cazare cu încă patru locuri, Marius Panaite şi Isabela Danef plănuiesc construcţia unei case de tip A-frame şi să adauge diverse activităţi de care să se bucure turiştii, precum o fermă sau o herghelie.

„Sperăm la cât mai mulţi turişti în 2022, sperăm să se aşeze lucurile şi din privinţa pandemiei, iar dezvoltarea următoarelor două căsuţe să aibă la fel de mult succes“, mai spune Isabela Danef.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.