Stefan Weiblen, PwC România: Pe viitor, configurarea locurilor de muncă, structura salarială şi beneficiile trebuie să rămână conectate la noul mediu de afaceri şi de lucru mai agil şi mai volatil

Ziarul Financiar 02.12.2021

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra companiilor şi a angajaţilor a fost fără precedent. Companiile a trebuit să-şi regândească birourile, structura personalului şi modelul de operare pentru a-şi continua activitatea într-o perioadă cu multă incertitudine. La nivelul angajaţilor, pe lângă teama de infectare, pandemia a cauzat stres şi anxietate din cauza izolării, a dificultăţilor financiare şi a incertitudinii privind locul de muncă.

Astfel că a fost şi încă este necesar un set flexibil de măsuri care să ajute oamenii să-şi gestioneze mai bine viaţa personală şi în acelaşi timp să contribuie la dezvoltarea companiei atât în ​​timpul, cât şi după pandemie. 

Pe viitor, configurarea locurilor de muncă, structura salarială şi beneficiile trebuie să rămână conectate la noul mediu de afaceri şi de lucru mai agil şi mai volatil. Astfel, modul de lucru trebuie regândit, la fel şi pachetele de recompensare, care ar trebui să fie mult personalizate pentru a răspunde nevoilor tuturor angajaţilor.

Un studiu realizat de PwC la nivel mondial prin intermediul social media arată că 55% dintre angajaţi îşi doresc de la angajator timp liber neîntrerupt, sprijin pentru gestionarea stresului, beneficii pentru îngrijirea copiilor şi facilitarea socializării.

Aplicarea unor abordări centrate pe om şi bazate pe date pentru luarea deciziilor va contribui  la creşterea gradului de implicare al angajaţilor, dar şi la crearea unui program de recompensă mai valoros şi eficient din punctul de vedere al costurilor.

De asemenea, investiţiile companiilor pentru a proteja sănătatea şi siguranţa angajaţilor, dar şi pentru a sprijini dezvoltarea şi îmbunătăţirea competenţelor au devenit adevăraţi factori de diferenţiere pentru angajatori, în special pentru recrutarea şi păstrarea talentelor.