Explozie la Bursă a acţiunilor DIGI: Anunţul că operatorul de cablu urmează să primească 625 mil. euro din vânzarea operaţiunilor din Ungaria a dus la creşterea preţului acţiunilor cu 20%

Autor: Liviu Popescu 02.12.2021

Cu 20% se apreciază acţiunile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications (DIGI) în primele minute ale şedinţei de tranzacţionare de joi, 2 decembrie 2021, de la un preţ de 35,7 lei la 43 de lei, pe tranzacţii de circa 4,2 milioane de lei, fiind de departe cea mai bună deschidere pentru compania antreprenorială de la listarea din mai 2017 încoace. Spre comparaţie indicele principal BET are 1%. Limita superioară a creşterii pe care Digi o poate atinge astăzi este de 25%.

Reacţia investitorilor vine ca urmare a anunţului cu privire la încheierea negocierilor de vânzare a operaţiunilor din Ungaria, proababil cel mai dureros exit din istoria grupului, în condiţiile în care aceasta a fost piaţa în care gigantul din cablu a investit cele mai multe eforturi şi speranţe pentru a se extinde, după cele din România.

Tranzacţia de vânzare pentru operaţiunile construite în peste două decenii a fost de 625 mil. euro, iar cumpărator a fost compania maghiară 4iG.

Digi ajunge astfel de la o capitalizare de 3,6 mld. lei în şedinţa de luni la aproximativ 4,3 miliarde de lei la debutul şedinţei de tranzacţionare de joi.

La aproape nouă luni de la primul anunţ privind ieşirea de pe piaţă, Serghei Bulgac, CEO al Digi, a pus plecarea din Ungaria pe seama reorientării grupului spre pieţele din vest (Spania şi Portugalia, în special).

„Ungaria este o piaţă în care ne-am desfăşurat activitatea cea mai mare parte a existenţei noastre. Am construit acolo, împreună cu echipa locală, o afacere de care suntem foarte mândri şi care este unul dintre operatorii cei mai mari, mai avansaţi tehnologic şi mai de succes din această piaţă. Cu toate acestea, în condiţiile reorientării strategiei noastre către pieţe din vestul Europei, a venit momentul să îi lăsăm pe partenerii noştri de la 4iG să continue această frumoasă poveste şi avem încredere că vor continua munca noastră şi vor amplifica succesul acestui operator“, a declarat Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications N.V.

În 2020, operaţiunile din Ungaria ale Digi au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (aproximativ 200 milioane euro) şi EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (54 milioane euro). 4iG Plc. este una dintre companiile de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, contribuind semnificativ la creşterea economiei bazate pe cunoaştere şi digitalizare, în ţara vecină. 4iG are o experienţă de peste 25 de ani pe piaţa tehnologiilor şi a inovaţiilor tehnologice.

 ​