Chimcomplex Borzeşti, raliu de 30% joi dimineaţă la Bursa de la Bucureşti. Compania ajunge la o capitalizare de 7,5 miliarde de lei, faţă de 574 mil. lei la începutul acestui an. Antreprenorul Ştefan Vuza, la o avere de 6,4 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 02.12.2021

Cu 30% se apreciază acţiunile Chimcomplex Borzeşti (CHOB) la ora 11:40 în şedinţa de tranzacţionare de joi de la Bursa de la Bucureşti, de la un preţ de 19,2 lei la 24,8 lei, pe tranzacţii de 761.000 de lei, fără nicio ştire din partea companiei până la ora redactării acestei ştiri.

Astfel, acţiunile CHOB sunt cele mai performante de la bursa românească în primele aproape două ore de joi, arată datele agregate de ZF.

Compania, inclusă şi în Anuarul ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România, ajunge la o capitalizare de aproximativ 7,5 miliarde de lei, în creştere de la 5,4 mld. lei în urmă cu doar o lună (2 noiembrie 2021) şi în creştere de la 574 mil. lei de la începutul acestui an. Astfel, de la începutul anului 2021 încoace CHOB are o creştere de 13 ori, arată calculele ZF.

“Sincer, mi-este greu să găsesc o explicaţie pentru ce întâmplă la Chimcomplex”, spune un broker consultat de ZF. Compania a avut la nouă luni din 2021 afaceri de 1,7 mld. lei, dublu faţă de primele nouă luni din 2020 şI un profit net de 422 mil. lei, faţă de pierderi de 33 mil. lei.

Acţionarul majoritar al CHOB este antreprenorul Ştefan Vuza, cel care controlează indirect prin intermediul CRC ALCHEMY HOLDING, 85% din capitalul social. La preţurile curente de tranzacţionare, averea lui Ştefan Vuza la bursa de la Bucureşti, dată prin intermediul deţinerii la CHOB, este de 6,4 mld. lei, faţă de 488 mil. lei la începutul acestui an.​

Compania a anunţat joi la BVB încetarea mandatului de Director General al lui Tivadar Runtag incepând cu data de 31 decembrie, poziţia urmând să fie preluată din 1 ianuarie 2022, pentru un mandat de 2 ani, de Victor Avram. Acesta ocupa in prezent functia de Director Operatiuni Chimcomplex S.A. Borzesti.

Tot astăzi, Chimcomplex a publicat strategia de dezvoltare pentru 2021-2030, care are în vedere integrarea tututor activităţilor sub umbrela CRC (acronim al sintagmei Compania Română de Chimie), grupul urmând să fie structurat în opt divizii.

“Pe 1 decembrie 2021 am sărbătorit 3 ani de la achiziţionarea activelor Oltchim de către Chimcomplex. În acest timp, Chimcomplex a devenit cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. În continuare ne focusăm pe consolidarea rezultatelor pozitive şi concentrarea asupra celui mai important obiectiv strategic: de a integra compania Chimcomplex, parte a grupului CRC, în economia circulară europeană” a declarat Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex, într-un comunicat.

Chimcomplex are în plan şi finalizarea, în perioada imediat următoare, a procesului de transfer pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti la categoria 1. Odată cu acest demers, compania intenţionează tranzacţionarea acţiunilor sub simbolul CRC, înlocuind CHOB.