Unele crize din China par să se stabilizeze. Preţurile rămân însă mari

Autor: Bogdan Cojocaru 03.12.2021

Din China vin semnale timide că pe pieţele principalului exportator şi importator al lumii crizele lanţurilor de aprovizionare şi din energie se stabilizează. Însă iarna abia a venit, iar noul val al pandemiei încă nu a lovit cu toată forţa.

Dintre toate crizele cu care lumea se confruntă, una alimentară poate avea cele mai destabilizatoare efecte. O astfel de criză poate să apară dacă preţurile cresc, iar producţia scade.

China poate contribui la amor­sarea sau, din contră, la deza­morsarea unei astfel de situaţii pentru că pe de o parte este cel mai mare consumator şi importator de alimente al lumii, iar pe de alta este un important producător de îngrăşăminte chimice, de neînlocuit pentru producătorii de cereale ai lumii.

În Europa, preţurile record ale gazelor naturale au perturbat serios activitatea producătorilor de îngră­şăminte.

În China, în octombrie, auto­rităţile au introdus măsuri de rest­ric­ţionare sau împiedicare a expor­turilor de îngrăşăminte, amplificând şocul global al preţurilor. Acum, însă, instituţia de stat responsabilă de planificarea economică a anunţat că va garanta aprovizionarea cu energie a companiilor care produc îngrăşăminte şi a cerut furnizorilor de cărbune şi gaze naturale să-şi onoreze con­trac­tele.

Preţurile la producător în general, şi nu doar cele ale com­paniilor de îngrăşăminte, din China au luat-o accelerat în sus în parte din cauza scumpirii energiei pe fondul aprovizionării deficitare cu cărbune şi gaze şi al creşterii preţu­rilor acestor combustibili.

Însă, scrie presa chineză şi internaţională, criza de cărbune a Chinei pare că a trecut mulţumită creşterii producţiei şi rezervelor. Astfel, producătorii de energie vor avea suficient combustibil pentru a acoperi consumul din iarnă. Însă victoria nu este totală deoarece preţurile cărbunelui sunt în continuare ridicate, notează Reuters.

De asemenea, Bloomberg arată că boomul materiilor prime care a propulsat la cote record preţurile de producător a început să dea înapoi. Prin urmare, creşterea preţurilor materiilor prime se stabilizează, dar, ca şi în cazul energiei, o face la niveluri ridicate, ceea ce înseamnă presiuni mari pe producătorii de orice, de la automobile la îmbrăcăminte.

Sincopele de pe lanţurile de transport şi aprovizionare au scumpit deja exporturile chineze. Dacă şi producătorii măresc preţurile, ceea ce unii au început deja să facă, China va deveni un mare exportator de inflaţie. În final, citirea de la sfârşitul lunii trecute a indicelui oficial PMI al activităţii fabricilor chineze arată prima creştere după trei luni de scădere. Rezultatul este surprinzător, scrie Reuters. Însă statisticile despre China pot fi înşelătoare. Un sondaj privat pe aceeaşi temă arată o contracţie a activităţii, dar nu foarte mare.