Transelectrica: La nivel naţional şi european nu a fost identificată iminenţa apariţiei unui incident major, care să ameninţe securitatea alimentării cu energie

Autor: Roxana Petrescu 03.12.2021

Restaurarea sistemului şi realimentarea cu energie electrică a tuturor consumatorilor în cazul unui incident major trebuie restabilită în cel mult şase ore, avantajul major al României fiind interconectarea cu sistemul european de transport de energie. Astfel, scenariul unui întreruperi majore şi de durată în alimentarea cu energie este foarte puţin probabil, explică reprezentanţii Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei.

„Sistemul electroenergetic al României funcţionează interconectat în cadrul inter­conexiunii electrice extinse la nivel euro­pean, din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi de sistem. Acest aspect reprezintă un avantaj important pentru asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din toate ţările menţionate“, au precizat reprezentaţii Transelectrica. Răspunsul vine în urma unei solicitări a ZF privind felul în care ar gestiona România o întrerupere de proporţii în alimentarea cu energie electrică ţinând cont de situaţia delicată a resurselor energetice la nivel european, dar şi de acţiunile de informare demarate de alte state pe această temă, un exemplu fiind autorităţile din Austria.