Cât de eficiente au fost băncile mari în 9 luni/2021. Costurile sunt sub 50% din venituri la 5 bănci mari: UniCredit, BCR, Banca Transilvania, ING şi Raiffeisen

Autor: Claudia Medrega 03.12.2021

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primele nouă luni din acest an între 40% şi 82% la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

Cea mai eficientă bancă în primele nouă luni ale aces­tui an a fost UniCredit, cu un raport cost/venit de 40%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor operaţio­na­le a reprezentat 40% din valoarea veniturilor ope­raţionale.

BCR, a doua cea mai mare bancă după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai eficiente bănci locale, cu un raport cost/venit de 43,2%.

Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România revine Băncii Trasilvania, liderul pieţei bancare româneşti după active, care a tras linie după primele nouă luni din 2021 cu un raport cost/venit de 47%.

Eficienţa operaţională a instituţiilor de credit pla­sează sectorul bancar românesc într-o zonă de risc mediu la nivel european, potrivit BNR.