Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila: Săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri pentru reducerea transmiterii tulpinii Omicron

Autor: Cosmin Pirv 03.12.2021

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat vineri că săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri penru reducerea riscului de transmitere a noii tulpini a coronavirusului. Una dintre acestea prevede testarea românilor care vin în ţară.

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control a Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul UE cu un test PCR, astfel încât să se reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă şi aplicabilitatea unei noi măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic, şi vă dau un simplu exemplu, dacă acum în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, şi nu mă refer la testarea din aeroporturi, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi să faci acest lucru, dacă discuţi şi despre prelevarea probei de la domiciliul pacientului, deci trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere a protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată să fie şi aplicată”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că s-a discutat despre aceste măsuri în şedinţa de Guvern.

„Am discutat, şi domnul prim-ministru s-a implicat direct în această discuţie, cum putem să adoptăm şi noi nişte măsuri în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în spaţiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron, pentru că mai devreme sau mai târziu sigur ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări din UE”, a mai spus ministrul.

Acesta spune că se lucrează împreună cu specialiştii INSP pentru găsirea unei soluţii „care să fie aplicabilă”. „În cursul săptămânii viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situaţiei epidemiologice”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că este vorba în primul rând despre necesitarea unui document care să ateste faptul că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România, „dar trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin aceste pesoane”.