Trei întrebări din CV-ul lui Adrian Câciu, noul ministru de finanţe. Consilier pe probleme economice al PSD, Adrian Câciu face parte din „elita economiştilor PSD“, alături de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale, care este „consilierul de taină“ al partidului

Autor: Adelina Mihai 06.12.2021

Adrian Câţu, noul ministru de finanţe al PSD, este aparent un economist necunoscut cu o susţinere foarte mare Consilier pe probleme economice al PSD, Adrian Câciu face parte din „elita economiştilor PSD“, alături de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale, care este „consilierul de taină“ al partidului Înainte să fie numit ministru de Finanţe, Adrian Câciu a fost, timp de un an, consilierul personal al primarului din Buzău, oraşul din care provine liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Adrian Câciu, 47 de ani, noul ministru al finanţelor din partea PSD, lucrează de 20 de ani în instituţii publice şi nu are experienţă în managementul oamenilor sau al bugetelor şi nici experienţă politică.

Cu un traseu profesional ieşit din comun, în care trecerea de la o funcţie la alta nu indică neapărat o promovare, Adrian Câciu a atins „apogeul“ în carieră -înainte să fie ministru – ca director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii, condus la acea vreme de Petre Daea. De-a lungul anilor, el a „jonglat“ între joburi la Ministerul Agriculturii şi la Agenţia Domeniilor Statului, unde a fost, pe rând, şef corp control, inspector de specialitate, membru consiliu de administraţie, director, consilier superior, membru în comitetul de privatizare, director cabinet secretar de stat, consilier superior.

Din noiembrie 2020 a fost consilierul personal al primarului din Buzău şi consilierul pe probleme economice al PSD.

„Zice că nu avea treabă cu PSD, dar mai toată ziua era pe la partid. A început cu dreptul pentru că a acordat împrumutul de 1,4 miliarde de euro către CEC Bank, dar a greşit când a vorbit de taxarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei, care îi nedreptăţeşte pe cei care au avut salarii mai mari de-a lungul vieţii active. E o măsură care nu face cinste unui ministru, chiar şi de stânga. Şi se vede lipsa de experienţă politică: de ce să îţi pui în cap sute de mii de pensionari cu pensii mai mari de 4.000 de lei din prima? Sunt multe aspecte pe care nu le poate gestiona, nu are experienţă nici în politică şi nici în management, nu are anvergura de a conduce un minister, mai ales Ministerul Finanţelor“, spune un fost om politic.

Înainte de sectorul public, Adrian Câciu a lucrat, timp de opt ani, în sectorul privat, iniţial pe un rol de consilier în vânzări şi ulterior ca administrator.

Economiştii care i-au urmărit evoluţia şi ieşirile publice spun că pare ”dotat intelectual” şi numirea sa arată că are o susţinere foarte mare din partea partidului.

„L-au ales bine, i-am văzut apariţiile şi este bine dotat intelectual. În plus, faptul că a făcut parte din Marea Lojă şi că a fost în echipa de consilieri ai PSD alături de alţi economişti foarte buni, cum sunt Cristi Socol sau Florin Georgescu - consilierul de taină al PSD care este de fapt eminenţa luminoasă a economiştilor PSD - , arată că este un om bazat“, spune unul dintre cei mai reputaţi economişti din România.

CV-ul noului ministru al finanţelor ridică însă şi câteva semne de întrebare:

 

1. Ce facultate a terminat Adrian Câciu?

Potrivit datelor din CV-ul de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Câciu este absol­vent al Facultăţii de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale din cadrul universităţii private Româno-Americane, dar şi-a luat licenţa în cadrul Academiei de Studii Economice. Adrian Câciu ar fi făcut astfel parte din a doua generaţie a facultăţii private înfiinţate în 1991 în cadrul Universităţii Româno-Americane.

Cel mai probabil, pentru că la acea vreme nu era o facultate acreditată (trebuie să existe trei generaţii de absolvenţi pentru ca o facultate nouă să fie acreditată), el a mers la cursuri la Româno-Americană, dar a fost nevoit să-şi dea licenţa la ASE, o universitate cu facultăţi acreditate şi la acea vreme.

Totuşi, pe pagina sa de Facebook, Câciu se descrie ca „economist cu o vastă experienţă în zona analizei şi consultanţei economice, absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (...)“. 

Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, o universitate de stat, îşi are rădăcinile în 1951. Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale din cadrul Universităţii Româno-Ame­ricane a fost înfiinţată în 1991, iar Câciu a devenit student acolo în 1992, potrivit datelor din CV-ul său, care nu coincid cu cele de pe pagina sa de Facebook.

Totuşi, primele generaţii de studenţi de la Româno-Americană intrau la facultate cu examen de admitere, era o concurenţă similară cu cea de la ASE, de 6 candidaţi pe loc, iar faptul că au fost nevoiţi să dea licenţa la stat a făcut ca primele generaţii de absolvenţi să fie foarte bine pregătiţi, spune un profesor care a predat la ambele universităţi.

Adrian Câciu a absolvit şi un program de masterat la ASE – în cadrul Facultăţii de Economie Agroalimentară – la vârsta de 37 de ani, la 13 ani de la absolvirea facultăţii, potrivit CV-ului său.

 

2. Este omul lui Ciolacu?

În perioada 2001 - 2020 Adrian Câciu a ocupat diverse roluri, în special de execuţie, în Ministerul Agriculturii (consilier, director de cabinet secretar de stat, director al corpului de control) şi în Agenţia Domeniilor Statului (inspector de specialitate, membru în anumite consilii/ comitete etc.). Din noiembrie 2020 el a trecut pe rolul de consilier al PSD şi a fost, în paralel, consilier personal al primarului din Buzău – Constantin Toma, primar din partea PSD. Ce a căutat Adrian Câciu la Buzău timp de un an, în oraşul din care provine liderul PSD, Marcel Ciolacu?

 

3. De cât timp colaborează cu PSD?

„Participant la elaborarea a trei programe de guvernare ale PSD (inclusiv cel prezent). Specializat în analiza macroeconomică şi politica fiscal-bugetară, autor a peste 600 de articole de specialitate”, arată descrierea din CV-ului lui Adrian Câciu. De cât timp colaborează cu PSD dacă a fost implicat în trei programe de guvernare, având în vedere că rolul de consilier al PSD este, în CV, trecut doar din noiembrie 2020 încoace? Şi unde sunt publicate cele „600 de articole de specialitate“, având în vedere că pe blogul său sunt 150 de articole (10 articole pe pagină x 15 pagini)?

 

Cine este Adrian Câciu, noul ministru al finanţelor (47 de ani)

1988 – începe liceul la Gheorghe Şincai (Bucureşti), profil real

1998 – îşi ia licenţa la ASE, dar a urmat cursurile la Româno-Americană

1993- 2001- lucrează ca sales adviser la Dima Prima şi ulterior ca administrator la Intermad Impex, companii care nu mai au activitate

Agenţia Domeniilor Statului: şef corp control (2001-2005); inspector de specialitate (2005-2007)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: (?) Corpul de control (2007-2011)

Agenţia Domeniilor Statului: membru CA (2010- 2012)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: director Corpul de control (2011- 2012)

Termină masteratul la ASE, Facultatea de Economie Agroalimentară (2011)

Consilier superior (2012 - 2017)

Agenţia Domeniilor Statului: membru în Comitetul de Coordonare a Activităţii de Privatizare (2017- 2019)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: director cabinet secretar de stat (2017 - 2019); consilier superior (2019-2020)

Primăria Buzău: consilier personal primar (noiembrie 2020 - decembrie 2021)

Partidul Social Democrat: consilier pe probleme economice şi fiscal-bugetare (noiembrie 2020 - decembrie 2021)

Ministerul Finanţelor: ministru (decembrie 2021- prezent)

Sursa: Ministerul Finanţelor