Cele mai mari două fonduri de pensii din România, NN Pensii şi AZT Viitorul Tău, intră în acţionariatul Aquila: deţinere cumulată de 14% din compania de 1,1 mld. lei

Autor: Eduard Ivanovici 06.12.2021

Fondurile administrate de NN, printre care şi NN Pensii – cel mai mare fond de pensii private din România, au raportat vineri o deţinere de 8,83% din Aquila (AQ), cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, respectiv o investiţie de aproape 100 mil. lei.

Cea mai mare deţinere îi revine fondului NN Pensii, respectiv 8,04%, ceea ce înseamnă că aproximativ 2 milioane de salariaţi români, adică aceia care sunt participanţi la cel mai mare fond de pensii private din România, au expunere la Aquila, reprezentând o investiţie de 88 mil. lei.

Pe de altă parte, tot vineri Aquila (AQ), cea mai recentă companie din segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat că şi grupul german Allianz a spart pragul de 5%. Astfel, Allianz a ajuns la 5,83%, din care 5,7% îi revine fondului de pensii Pilon II AZT Viitorul Tău.

Investiţia se ridică la circa 63,2 milioane de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BVB.  Acţiunile Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, se tranzacţionau vineri după-amiază la preţul de 5,48 lei pe unitate, uşor sub preţul de 5,5 lei din oferta publică iniţială.Compania a atras 367 mil. lei de la investitori în urma unei oferte intermediate de Swiss Capital.

Capitalizarea companiei este de circa 1,1 mld. lei. La nivel de grup, Aquila a raportat afaceri de 1,7 miliarde de lei în 2020, faţă de 1,17 miliarde de lei în anul anterior. În S1/2021, societatea a avut 18,6 milioane de lei profit net, de la 14,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut.