Cursa cu obstacole a început. Ce trebuie să facă România pentru a atrage fondurile pentru energie din PNRR? Intrarea primei tranşe de 1,8 miliarde de euro, reprezentând 13% din alocarea pe care a obţinut-o România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ridică primele probleme în contextul în care nu există la acest moment cadrul legal pentru cheltuirea banilor

Autor: Roxana Petrescu 06.12.2021

Intrarea primei tranşe de 1,8 miliarde de euro, reprezentând 13% din alocarea pe care a obţinut-o România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ridică primele probleme în contextul în care nu există la acest moment cadrul legal pentru cheltuirea banilor. Strict pentru domeniul energiei, România are la dispoziţie 1,6 miliarde de euro pentru startul tranziţiei energetice, dar accesarea banilor pare acum mai degrabă o cursă cu obstacole decât o oportunitate palpabilă.

Începând cu primul primul trimestru al anului viitor, România ar trebui să lanseze apelul de proiecte pentru granturile din domeniul energiei regenerabile, să semneze contracte pentru proiecte de cogenerare (căldură-energie electrică) pentru unităţi de cel puţin 300 MW sau să semneze contracte pentru electrolizoare cu o capacitate de 100 MW, necesare pentru producţia hidrogenului.