TVA 0 la mâncare, cine n-ar vrea? Oficialii polonezi susţin că vor o astfel de măsură pentru popor, dar nu-i lasă Comisia Europeană să o introducă

Autor: Catalina Apostoiu 05.12.2021

Polonia a depus o cerere la Comisia Europeană pentru aprobarea unei măsuri de reducere a TVA-ului pe alimente la 0% în contextul crizei pandemice, susţin oficialii ţării, însă Comisia neagă că ar fi primit o astfel de cerere şi că ar fi dat un răspuns negativ.

Guvernul polonez a depus o cerere pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru introducerea TVA-ului 0 pe alimente şi va implementa o astfel de măsură dacă Comisia va fi de acord, a declarat ministrul polonez adjunct de finanţe Piotr Patkowski, potrivit Warsaw Voice.

„Mulţi ani am negociat cu Comisia Europeană pentru TVA 0 la cărţi şi reviste, cât şi pentru transportul feroviar. De fiecare dată, răspunsul a fost negativ. Au existat discuţii despre TVA 1 la alimente, răspunsul a fost negativ“, a declarat Patkowski, întrebat fiind de membrii parlamentului polonez de ce guvernul nu a decis să introducă TVA zero la alimente, scrie Businessinsider.

Politicianul polonez a reamintit în acelaşi timp că cehii au redus TVA-ul pe alimente la zero în lipsa unei aprobări a Comisiei Europene, iar acum trebuie să dea explicaţii în faţa acesteia.

Cehia a redus de fapt TVA-ul pe electricitate şi gaze de la 21% la 0 pentru anul viitor, guvernul acesteia arătând că este conştient că o astfel de reducere masivă contravine directivelor UE.

Anterior declaraţiilor ministrului adjunct de finanţe polonez, ideea reducerii TVA-ului la alimente la zero a fost discutată de premierul Mateusz Morawiecki, argumentând că Bruxelles-ul este cel care nu a fost de acord cu reducerea taxei.

La scurt timp după aceea, însă, oficialii Comisiei Europene au informat că nu au primit nicio astfel de cerere din partea Varşoviei. „Nu am primit nicio astfel de cerere din partea Poloniei. În plus, Comisia nu ar avea puterea de a aproba o astfel de cerere“, a declarat un oficial al acesteia pentru 300Gospodarka.

Acesta reaminteşte că nivelul ratelor este strict reglementat de directiva UE privind TVA-ul, care exclude utilizarea unei rate de 0% pentru alimente.

Aceasta permite însă o reducere a ratei.

Deşi în prezent rata zero nu se poate aplica pentru alimente, nu este exclus ca acest lucru să se schimbe după reforma UE cu privire la TVA. Comisia şi-a prezentat propunerea în 2018. Potrivit acesteia, se va stabili o listă cu bunuri şi servicii unde aplicarea ratei standard este absolut necesară. Pentru restul, statele mebre ar putea percepe rate reduse, inclusiv zero.

Totuşi, propunerea nu a fost acceptată, iar în prezent negocierile se concentrează pe crearea unei liste de bunuri şi servicii unde statele membre ar putea folosi rate mai reduse.

În Europa, în contextul pandemiei, mai multe state au recurs la măsuri de reducere sau amânare a plăţii TVA.

Cehia a redus TVA-ul de la 15% la 10% pentru evenimente culturale şi sportive şi plănuieşte să reducă taxa pentru proiecte de construcţii şi reconstrucţii; Germania a redus temporar TVA-ul în cea de-a doua jumătate a anului trecut; Moldova a redus taxa în domeniul ospitalităţii de la 15% la 12%; Spania a redus TVA-ul la facturile de electricitate la 10% de la 21%.