BCE rămâne pe poziţie cu mesajul că inflaţia este „tranzitorie“, dar deschide prin spate o portiţă pentru creşterea dobânzilor

Autor: Catalina Apostoiu 06.12.2021

Preşedintele băncii centrale americane (Fed) a surprins pieţele recent cu o schimbare de ton cu privire la inflaţie. Acum, economiştii din Europa spun că este nevoie ca Banca Centrală Europeană să procedeze la fel, clarificându-şi poziţia relativ la inflaţie, scrie CNBC.

În timp ce preşedinta BCE Christine Lagarde îşi menţine poziţia potrivit căreia creşterea preţu­rilor de consum este una tran­zitorie, chiar în condiţiile unei aparente creşteri a riscurilor, Klaas Knot, printre cei mai conservatori membri ai consiliului guvernator al băncii, lasă o portiţă deschisă pentru o majorare a dobânzilor în 2023 ţinând cont de aceste riscuri, sporind neclaritatea.

Lagarde nu a dorit să discute opţiunile pentru reuniunea din decembrie a băncii, cea mai importantă din acest an, dar a declarat că este în continuare de părere că programul de achiziţii de urgenţă de obligaţiuni, principalul instrument al BCE în ultimii doi ani, ar trebui încheiat, şi că dobânzile nu ar trebui să crească anul viitor, notează Reuters.

Inflaţia a atins probabil deja cel mai ridicat nivel, a declarat Lagarde. Inflaţia europeană a ajuns la un nivel record de 4,9% luna trecută, mai mult decât dublul ţintei de inflaţie a BCE. Indicatorii sugerează că aceasta va coborâ sub acest nivel la sfârşitul anului 2022 cel mai devreme.

„Văd un profil al inflaţiei care arată ca o cocoaşă. Iar o cocoaşă o ia în jos într-un final“, a declarat Lagarde. „Sunt încrezătoare că inflaţia va scădea în 2022“, a dat aceasta asigurări.

Şi totuşi, dacă aceasta nu va scădea, banca va lua rapid măsuri pentru a combate preţurile ridicate, a adăugat şefa BCE, potrivit Bloomberg.

În SUA, şeful Fed le-a spus legislatorilor americani că „probabil este un moment bun pentru a retrage cuvântul tranzitorie şi să explicăm mai clar ce vrem să spunem“ când vorbim despre inflaţie, scrie CNBC.

În Europa, există semne de întrebare în creştere dacă actuala perioadă de inflaţie ridicată va dura mai mult decât anticipează BCE.

BCE nu trebuie să renunţe la cuvântul „tranzitorie“, dar ar trebui să comunice mai nuanţat cu privire la termenii excepţionali pe termen scurt şi potenţialii factori pe termen lung care împing în sus inflaţia“, arată Carsten Brzeski, economist ING.

Acesta adaugă că BCE ar trebui să admită că a fost prea naivă când a venit vorba de reflectarea preţurilor de producător mai departe în preţurile de consum şi prin urmare să fie atentă când adoptă o poziţie foarte sigură privitor la alte relaţii tradiţionale.