Papa condamnă tratamentul aplicat migranţilor în Europa

Autor: Dorin Oancea 05.12.2021

Papa a denunţat "interesele personale înguste şi naţionalismul" legate de modul în care Europa îi tratează pe migranţi, vorbind pe insula grecească Lesbos, relatează BBC.

Papa s-a întâlnit cu zeci de migranţi, şi a spus că aceştia sunt folosiţi pentru propagandă politică.

El a îndemnat la o analiză a cauzelor migraţiei, cum ar fi "războaiele uitate", în loc să îi pedepsească pe cei care resimt efectele acestora, şi a criticat construirea de ziduri pentru a ţine oamenii afară.

"În Europa există persoane care persistă să trateze problema ca pe o chestiune care nu îi priveşte - acest lucru este tragic", a spus el. "Istoria ne învaţă că interesul personal îngust şi naţionalismul duc la consecinţe dezastruoase".

"Este uşor să influenţezi opinia publică prin insuflarea fricii faţă de celălalt", a spus Papa Francisc. "Cauzele ar trebui atacate, nu oamenii săraci care plătesc consecinţele şi care sunt chiar folosiţi pentru propagandă politică".

Papa a invocat războiul, acordurile economice "în care oamenii trebuie să plătească" şi comerţul cu arme ca factori care îi determină pe oameni să caute o viaţă mai bună în altă parte.