Gigantul imobiliar Evergrande, din nou pe punctul de a intra în default. Statul chinez intervine cu ajutorul unui grup operativ care ar „controla şi ar elimina viitoarele riscuri”

Autor: Eduard Ivanovici 06.12.2021

Acţiunile China Evergrande Group, dezvoltatorul imobiliar cu cea mai mare cantitate de datorii la nivel mondial, s-au prăbuşit către un nou minim istoric în condiţiile în care compania se află din nou pe punctul de a intra în incapacitate de plată, relatează CNN Business.

Acţiunile au încheiat şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un minus de 20% la dolari din Hong Kong (HKD) pe unitate, cel mai slab nivel de la listarea din 2009 încoace. Compania a suferit un declin de circa 87% în 2021.

Grupul cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari a avertizat vineri că ar putea să nu aibă suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare. Luni, gigantul se confruntă cu un nou test privind abilitatea sa de a-şi plăti creditorii, cu o perioadă de graţie de 30 de zile pentru plata dobânzilor bondurilor denominate în dolari americani.

S&P: Default-ul gigantului imobiliar Evergrande este foarte probabil. Imensele datorii ale firmei o vor prinde din urmă

„Ţinând cont de starea actuală a lichidităţii, nu există nicio garanţie că grupul va avea suficient de multe fonduri pentru a-şi duce la bun sfârşit obligaţiile financiare”, reiese dintr-un raport al Evergrande de vineri, 3 decembrie. Compania „plănuieşte să se implice activ” în discuţii cu mai mulţi creditori străini în vederea unui plan de restructurare.

Guvernul din Guangdong, provincia în care se află sediul societăţii, a declarat va trimite un grup operaţional către Evergrande pentru a supraveghea procesele de gestionare a riscurilor, urmând să mărească numărul de controale interne şi să menţină un grad constant de normalitate privind operaţiunile, la cererea companiei.

Între timp, un document redactat de Banca Populară a Chinei, organele de reglementare a asigurărilor şi sectorului bancar şi autorităţile bursiere din China arată că riscurile pe care le-ar transmite declinul Evergrande către piaţa de real estate şi către sistemul financiar al ţării pot fi controlate.

Prăbuşirea Evergrande ar putea marca al doilea cel mai mare default dintr-o economie emergentă,primul loc fiind ocupat de Petroleos de Venezuela, care a intrat în incapacitate de plată în 2017.