Declin de 9% pe pieţele emergente din Europa în noiembrie, lună în care indicele BET a scăzut cu 3%

Autor: Eduard Ivanovici 07.12.2021

Indicele MSCI EM Europe, dedicat pieţelor emergente europene, a suferit un declin de 8,9% în noimebrie, potrivit unei analize efectuate de societatea de brokeraj Wood & Company. Majoritatea pieţelor emergente ale continentului au înregistrat scăderi luna trecută, indicele ceh PX reprezentând excepţia, cu un plus de 3%, calculat pe baza monedei euro.  BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a depreciat în aceeaşi perioadă cu 3%. Producătorul de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) a fost câştigătorul indiscutabil al lunii trecute la BVB, cu o creştere lunară de 24,5%, urmat de Fondul Proprietatea (FP), cu plus 8,4%.

La polul opus, Transelectrica şi Electrica au scăzut cu 17,9%, respectiv 16,1%. ASE, indicele Bursei din Grecia, a înregistrat un minus de 3,4%, în timp ce BUX din Ungaria şi MOEX din Rusia au raportat scăderi de 6,2%, respectiv 8,6%. Indicele polonez WIG20 s-a depreciat cu 9,6%, iar ISE30 din Istanbul a scăzut cu 13,1% în euro, însă a înregistrat un avans de 18,8% în funcţie de evoluţia lirei turceşti. La nivelul pieţelor emergente, toate sectoarele au încheiat luna noiembrie în teritorii negative: produsele de bază au pierdut 13,4%, urmate de segmentul financiar (-10,2%), energie (-9,7%), telecom (-7,9%), utilităţi (-7,4%), sănătate (-4,1%) materiale (-4%) şi industria auto (-3,2%).

În ceea ce priveşte peisajul macro, fondurile structurale şi de investiţii europene (ESI) au raportat evoluţii mixte. Fondurile ESI din România au scăzut cu 0,3 puncte la 99,5 puncte, însă sentimentul general al segmentului de consum nu a fost încă raportat. În Grecia, fondurile ESI au crescut cu un punct la 113,4 puncte în noiembrie, perioadă în care indicatorii privind serviciile şi industria de retail s-au apreciat cu 5,8, respectiv cu 7,6 puncte. În Polonia, fondurile ESI au raportat un plus de 0,5 puncte şi niciunul dintre segmente nu a înregistrat o schimbare majoră. Fondurile ESI din Republica Cehă şi Turcia au scăzut, în medie, cu 0,8 puncte, dinamici alimentate de industrie, respectiv consum.