Dobânzile cresc încet, dar pot fi şi presiuni de depreciere a leului din cauza deficitului extern mare. România are dobânzile negative reale cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. Inflaţia este 8%, iar dobânda-cheie doar 1,75%

Autor: Claudia Medrega 07.12.2021

Dobânda-cheie din România, de -6,2%, este cea mai mare dobândă reală negativă din regiune, iar deficitul de cont curent, estimat la -6,5% din PIB, este cel mai mare din regiune.

România are cea mai mare do­bân­dă real nega­tivă din re­giune, de -6,19%, în con­diţiile în care avem cea mai mare inflaţie din zo­nă, de aproape 8%, şi o dobândă-cheie de doar 1,75%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în România la 7,94% deja din octombrie, cât prognozau unii analişti pentru finalul anu­lui, marcând un maxim al ultimului dece­niu. Inflaţia poate ajunge să fie în 2021 mai mult decât dublă faţă de limita superioară a in­tervalului ţintit de BNR, de 2,5% Ă/-1 punct procentual. BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru final de 2021 de la 5,6% la 7,5%, iar banca centrală mizează pe scăderea inflaţiei in perioada următoare şi în urma impactului compensări­lor/pla­fo­nă­rilor/subvenţiilor în domeniul energetic.