Premieră naţională la un spital din Galaţi. Un echipament modern depistează celulele canceroase

Ziarul Financiar 07.12.2021

Un aparat unic în România a fost instalat la un spital din Galaţi. Este vorba despre un tomograf în coerenţă optică care depistează celulele canceroase printr-o procedură non-invazivă.

Potrivit autorităţilor gălăţene, Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi este singura unitate medicală din ţară unde cancerul de piele, bolile inflamatorii, imunologice şi degenerative pot fi depistate cu ajutorul unui tomograf în coerenţă optică.

Echipamentul foloseşte o tehnică medicală din domeniul oftalmologiei, adaptată pentru depistarea celulelor canceroase de către medicii dermatologi printr-o procedură non-invazivă.

Aparatul a costat 740.000 de lei şi a fost cumpărat de Consiliul Judeţean Galaţi cu fonduri europene.

„Acest nou tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase este un echipament medical de ultimă generaţie pe care îl au în dotare puţine centre din Europa. Foloseşte un procedeu medical nou în domeniul dermatologiei, prin care se poate depista cancerul de piele în stadiu incipient cu ajutorul luminii, fără a mai fi nevoie de intervenţii chirurgicale pentru a determina prezenţa celulelor canceroase la nivelul epidermei. De asemenea, cu acest echipament medical ultraperformant se poate monitoriza şi eficienţa tratamentului”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele Cosiliului Judeţean Galaţi.

Recent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi a fost înfiinţat un centru de excelenţă în domeniul dermatologiei care are în dotare mai multe echipamente medicale de ultimă generaţie.