Deloitte: Reduceri de impozite pentru companiile bine capitalizate în 2021 – ce condiţii trebuie îndeplinite până la 31 decembrie?

Ziarul Financiar 08.12.2021

Material de opinie de Elena Geageac, Senior Manager, şi Gabriel Pătru, Senior Consultant, Impozitare Directă, Deloitte România

În perspectiva încurajării capitalizării societăţilor, în urmă cu un an au fost introduse o serie de reduceri la plata impozitelor pentru societăţile care îşi majorează şi/sau îşi îmbunătăţesc capitalurile proprii. Facilitatea presupune diminuarea impozitului pe profit, pe venit, în cazul microîntreprinderilor, ori a impozitului specific, pentru companiile din industria ospitalităţii, şi se acordă societăţilor care îşi menţin capitalurile proprii pozitive, dar şi în funcţie de creşterea acestora faţă de anul precedent.

Reducerile, prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr. 153/2020, se acordă începând din 2022, pe baza situaţiei capitalurilor proprii de la 31 decembrie 2021. Prin urmare, nu mai este mult timp pentru a implementa acele operaţiuni menite să crească gradul de capitalizare a societăţii, mai ales că unele operaţiuni au şi termene date de Registrul Comerţului.

 

De ce reduceri pot beneficia companiile?

Concret, societăţile care îşi vor menţine capitalul propriu pozitiv şi la un nivel de cel puţin jumătate din capitalul social vor putea primi o reducere a impozitului de 2% anual. În plus, companiile vor putea beneficia de o bonificaţie mai mare din impozitul datorat dacă îşi majorează capitalul propriu faţă de anul precedent. Reducerea poate ajunge la maximum 15% dacă toate condiţiile sunt îndeplinite.

Pentru a beneficia eficient de facilitate pe întreaga perioadă de aplicare (2021-2025), companiile trebuie să ţină cont de o serie de aspecte, precum implicaţiile fiscale şi juridice ale operaţiunilor de capitalizare, raportul cost-beneficiu sau potenţialele consecinţe ce pot apărea în viitor dacă decid să diminueze capitalurile majorate anterior.

În plus, contribuabilii trebuie să ia în calcul faptul că legislaţia prevede un mod specific de calcul al capitalurilor proprii, diferit de cel din definiţia contabilă. Spre exemplu, rezervele din reevaluare aferente activelor imobilizate nu intră în calculul capitalului propriu ajustat folosit în aplicarea bonificaţiilor fiscale, ceea ce înseamnă că o simplă reevaluare a activelor nu creează condiţia necesară aplicării facilităţii.

Sunt excluse de la acordarea bonificaţiilor instituţiile din domeniul financiar-bancar, al pieţei de capital, asigurări şi reasigurări, întrucât acestea au cerinţe specifice legate de capital, stabilite în mod distinct potrivit reglementărilor naţionale şi europene.

Termene noi de raportare şi plată  

Pentru plătitorii de impozit de profit, reducerea se va stabili în baza declaraţiei care se va depune la 25 iunie 2022 (faţă de 25 martie, cum este în prezent). De termene noi de raportare şi plată vor beneficia şi microîntreprinderile, respectiv pentru impozitul datorat pe ultimul trimestru al anului.

Decalarea termenelor de depunere a declaraţiilor are în vedere faptul că gradul de capitalizare se calculează în baza situaţiilor financiare anuale, acestea având, în general, termen de întocmire şi depunere la finalul lunii mai a anului următor celui pentru care sunt întocmite.

În concluzie, mai sunt câteva săptămâni pentru a implementa operaţiuni de capitalizare a societăţilor, care să aibă efect la 31 decembrie 2021, pentru a beneficia de reduceri la impozitele datorate. Societăţile trebuie să aibă în vedere operaţiunile optime în funcţie de specificul activităţii, precum şi consecinţele contabile şi juridice ale acestora.