Veşti bune din partea cercetătorilor: Deşi varianta Omicron este de 37 de ori mai rezistentă împotriva vaccinurilor decât tulpina delta, o doză de rapel ar putea fi suficientă pentru prevenirea formelor severe de boală

Autor: Andrei Şerbănescu 12.12.2021

Potrivit cercetătorilor, studiile asupra variantei omicron oferă o imagine prudent optimistă despre caracterul noii mutaţii: în timp ce vaccinurile de pe piaţă pot fi mai puţin eficiente împotriva tulpinii, protecţia poate fi întărită cu ajutorul unor doze suplimentare, relatează Bloomberg.

Cercetările din Africa de Sud, Suedia şi Germania arată că varianta omicron este mult mai rezistentă la vaccinurile disponibile în prezent pe piaţă. Într-un studiu realizat în Africa de Sud asupra persoanelor imunizate cu două doze de vaccin s-a constatat o scădere de 41 de ori a anticorpilor care blochează virusul în comparaţie cu tulpina care circula la începutul pandemiei.

Cercetătorii germani au susţinut rezultatele din Africa de Sud, constatând o scădere de până la 37 de ori a anticorpilor împotriva omicron comparativ cu varianta delta, a declarat virologul Sandra Ciesek miercuri dimineaţă pe Twitter. Un studiu separat de la Institutul Karolinska din Stockholm a fost mai optimist, constatând că rezistenţa la vaccinuri a variantei omicron nu a crescut cu mult faţă de delta, tulpina care provoacă în prezent majoritatea cazurilor de Covid-19 la nivel mondial.

Rezultatele oferă o perspectivă precoce, încă incompletă, asupra impactului pe care noua varianta l-ar putea avea la nivel mondial. Studiile sunt mici, deci concluziile lor nu sunt concludente. Şi datele nu sunt întreaga poveste, deoarece nivelurile de anticorpi sunt doar o parte din răspunsul imunitar împotriva virusului. Aşa-numitele celule T „ucigaşe” joacă, de asemenea, un rol important în protecţia împotriva bolilor severe, iar acest lucru este mai greu de măsurat într-un laborator.

Cu toate acestea, cercetătorii au motive de speranţă. Pierderea imunităţii este „solidă, dar nu completă”, a declarat Alex Sigal, şeful de cercetare la Institutul de Cercetare în Sănătate din Durban, care a prezentat recent concluziile primului său studiu. „O doză de rapel ar scădea şansele de infectare şi dezvoltare a formele severe de boală”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că omicron ar putea alimenta noi valuri de infectare cu „consecinţe grave”. Cu toate acestea, creşterea numărului de cazuri în Africa de Sud după apariţia variantei omicron nu a copleşit spitalele până acum, determinând un optimism prudent că noua tulpină poate provoca în mare parte forme uşoare de boală.

Guvernele şi pieţele financiare încearcă să evalueze dacă nouă variantă va avea un impact semnificativ asupra încercării lumii de a trece peste pandemie. Răspândirea rapidă a variantei omicron a stârnit îngrijorarea că tulpina ar fi suficient de sofisticată pentru a necesita vaccinuri noi, sute de cercetători din întreaga lume unindu-şi eforturile pentru a răspunde ameninţării noii mutaţii.