Acţiunile Ascendia cresc cu 30% şi ating limita superioară de variaţie impusă de operatorul bursier după ce compania a anunţat câştigarea unui contract de peste 3,5 mil. euro în Edulib

Autor: Tibi Oprea 08.12.2021

Compania românească de e-learning Ascendia, tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ASC, anunţă câştigarea contractului licitaţiei pentru Edulib, platformă digitală naţională cu resurse educaţionale deschise. Oferta consorţiului din care face parte compania a fost declarată câştigătoare, iar valoarea contractului pentru Ascendia depăşeşte 3,5 milioane de euro, potrivit unui anunţ publicat la BVB.

Miercuri, la ora 17.30, acţiunile ASC înregistrau un raliu de 30%, respectiv limita superioară de variaţie a preţului impusă de operatorul bursier, pe fondul unor tranzacţii de 36.400 de lei, compania atingând o capitalizare de 30 mil. lei, comparativ cu 23,1 mil. lei în şedinţa anterioară.

“Suntem într-un punct pentru care putem spune că ne-am pregătit timp de 14 ani - de când am pus bazele companiei. Edulib va aduce copiilor şi cadrelor didactice din România instrumente moderne pentru învăţarea online. Prin acest proiect vom avea şansa reală să producem o schimbare la nivel de sistem. Ascendia are experienţa multor produse edtech dezvoltate pentru varii clienţi şi varii grupe de vârsta, iar contribuţia noastră în Edulib va fi atât în zona dezvoltării lecţiilor e-learning, cât şi a infrastructurii software a sistemului. Ştim ce este necesar pentru ca acest proiect să reuşească şi alături de partenerii din consorţiu vom depune un efort susţinut pentru implementarea cu succes a acestuia”, spune Cosmin Malureanu, CEO şi cofondator al Ascendia.

Ascendia produce software educaţional de peste 14 ani – cursuri online, lecţii digitale interactive şi platforme e-learning, pentru varii vârste şi în varii limbi, pentru clienţi companii (B2B), cât şi individuali (B2C).

Compania este recunoscută în plan local pentru platforma online de creare de conţinut educaţional în format digital LIVRESQ, platforma de e-learning pentru companii/instituţii Coffee LMS (Learning Management System), pentru cursurile e-learning dedicate educaţiei adulţilor eJourneys şi pentru dezvoltarea de cursuri e-learning la comandă, în funcţie de nevoile beneficiarilor.

Platforma LIVRESQ (www.livresq.com), unealtă importantă pentru executarea contractului Edulib, este în prezent folosită de peste 23.400 de profesori din peste 6.100 de instituţii educaţionale din România şi Republica Moldova. Profesorii au dezvoltat până în prezent 13.200 de lecţii interactive cu ajutorul LIVRESQ. Dintre acestea, peste 3.600 sunt publice. Lecţiile online sunt oferite gratuit tuturor elevilor, dar şi profesorilor interesaţi, în biblioteca platformei.

“Edulib reprezintă promisiunea că educaţia din România va fi capabilă să evolueze în pas cu vremurile. Principalele rezultate prevăzute oficial prin implementarea proiectului sunt crearea unei platforme digitale cu resurse educaţionale deschise şi integrarea şi valorificarea de resurse digitale de tip resursă educaţională deschisă. Totodată, proiectul cuprinde dotarea a 5.400 de şcoli gimnaziale cu kit-uri multimedia şi instruirea indirectă (tip train-the-trainers) pentru 5.400 profesori din toată ţara”, se arată în raportul publicat la bursă.

Autoritatea contractantă pentru proiectul Edulib este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC). Procedural, după anunţarea câştigătorului, urmează atribuirea proiectului şi apoi implementarea.

La finalul perioadei de implementare, din perspectiva Ascendia vor exista mai multe elemente software ale Edulib care vor genera impact real în educaţie. Un exemplu este componenta pentru construcţia de conţinut educaţional în format digital, care va da posibilitatea profesorilor să creeze materiale educaţionale digitale adaptive, moderne. Prin intermediul acesteia, se vor putea construi lecţii interactive pentru orice dispozitiv inteligent, de la calculatoare la telefoane inteligente. Mai mult, aceste lecţii vor putea rula pe cele mai populare browsere şi sisteme de operare.

De asemenea, va exista componenta de bibliotecă virtuală, care va fi un adevărat sistem de management a conţinuturilor şi a procesului de învăţare. Această componentă va asigura trasabilitatea conţinutului educaţional digital. Numărul mare de lecţii în format digital dezvoltate prin proiect va oferi profesorilor care accesează sistemul o bună bază de plecare pentru folosirea lui, iar copiilor un motiv pentru care să le placă materiile respective.

O altă tehnologie care înglobează tendinţele actuale din industrie este componenta de învăţare adaptivă. Aceasta va permite adaptarea conţinutului în funcţie de nevoile elevului care accesează acest conţinut. Pentru aceasta componentă se va folosi machine learning şi artificial intelligence, mai notează compania.

Ascendia este controlată în proporţie de 61,3% de Cosmin Mălureanu, în timp ce Alex Mălureanu deţine 22,2% din capitalul social. Acţiunile ASC înregistrează o creştere de 275% de la începutul anului, adică o multiplicare de aproape patru ori a valorii, pe fondul unor tranzacţii de 2,3 mil. lei, arată datele BVB.