Oamenii de ştiinţă au descoperit o noua mutaţie a tulpinii Omicron, mult mai greu de detectat de testele PCR

Autor: Andrei Şerbănescu 12.12.2021

În statul Queensland din Australia a fost găsită o nouă variaţie a tulpinii omicron la un călător sosit din Africa de Sud, au declarat miercuri autorităţile sanitare, potrivit Bloomberg.

Noua descendenţă are aproximativ jumătate din variaţiile genetice ale tulpinii originale şi nu poate fi detectată prin screening-ul tipic, a declarat şeful autorităţilor sanitare, Peter Aitken.

Tulpina are suficienţi markeri „pentru a o putea clasifica drept omicron, dar încă nu se cunosc suficiente date despre severitatea clinică şi eficacitatea vaccinurilor”, a declarat Aitken, potrivit sursei citate.

Descoperirea vine în timp ce Queenslandul se pregăteşte să-şi redeschidă în sfârşit graniţa cu restul Australiei înainte de termenul stabilit, deoarece peste 80% din populaţia eligibilă va fi complet vaccinată în cursul acestei săptămâni.

Apariţia noii mutaţii ar putea fi un eşec pentru oamenii de ştiinţă care caută să înţeleagă întregul impact al variantei omicron, inclusiv cât de virulentă este tulpina şi dacă vaccinurile sunt eficiente în reducerea riscului de boli severe. Deşi majoritatea modificărilor genetice sunt inofensive pe măsură ce viruşii suferă mutaţii, unele pot facilita capacitatea mutantului de a infecta celulele sau de a evita anticorpii.