Inflaţia şi majorarea taxelor, cele două mari ameninţări în 2022, pot fi atenuate de potenţialul de creştere a economiei, reformele PNRR şi digitalizarea ANAF

Autor: Cristina Roşca 09.12.2021

Anul viitor se prefigura ca unul de tip punte spre normalitate, dar va fi la fel de impredictibil şi provocator ca cei anteriori Companiile văd multe oportunităţi de creştere pe piaţa locală Pe fondul crizei, nevoia de finanţare a guvernului ar putea duce la creşterea taxelor. Pentru a putea contura contextul economic pentru 2022 şi pentru a analiza politicile fiscal-bugetare, ZF a discutat cu doi parteneri din cadrul companiei de audit şi consultanţă PwC – Ionuţ Simion şi Daniel Anghel -, cu un partener din cadrul casei de avocatură D&B David şi Baias - Dan Dascălu, cu preşedintele ANAF - Mirela Călugăreanu, dar şi cu executivi de top din diferite domenii, respectiv, Mihai Bordeanu, director general Automobile Dacia; Gheorghe Bulat, director general B. Braun; Sergiu Manea, CEO al BCR; Radu Georgescu, fondator Gecad Ventures; Elisabeta Moraru, country manager Google România şi Achilleas Kanaris, preşedinte şi CEO al Vodafone România; Cristina Verchere, CEO OMV Petrom.

Inflaţia, criza componentelor, lipsa forţei de muncă, explozia preţurilor la energie, posibilele majorări de taxe pe plan local şi evoluţia pandemiei de COVID-19 sunt doar câteva dintre motivele de îngrijorare ale economiştilor şi executivilor locali atunci când vorbim despre perspectivele privind 2022 pentru economia românească. Aceşti factori sunt însă contrabalansaţi de o serie de avantaje precum banii ce ar urma să intre în economie ca urmare a PNRR, disponibilitatea surselor de finanţare, explozia industriei IT, poziţia geografică favorabilă şi faptul că industria românească este diversificată şi nu se bazează pe un singur sector sau două.

„Avem, pe de-o parte, criza energiei, presiunea inflaţionistă şi lockdownurile prelungite, care vor pune presiune pe economia locală. Pe de altă parte, fondurile pentru revenire economică, explozia investiţiilor în tehnologie şi oportunităţile geopolitice reprezintă oportunităţi de creştere. Astfel, va fi un an impredictibil, în permanentă mişcare, cu multe schimbări”, spune Achilleas Kanaris, preşedinte şi CEO al Vodafone România.

El adaugă că România este binecuvântată cu forţă de muncă bine pregătită, cu o poziţie geografică unică şi cu resurse naturale semnificative. Acestea sunt toate active care se vor dovedi a fi definitorii în a contura drumul României în 2022.

Economia românească are un potenţial uriaş de creştere, care poate fi susţinut de o absorbţie bună a fondurilor europene, precum şi de investiţiile în educaţie, infrastructură şi digitizare, crede Elisabeta Moraru, country manager, Google România.

„Apariţia companiilor de tip unicorn şi for­marea unei clase de mijloc active vor con­tribui la accelerarea acestei creşteri. Provo­cările vin in principal din migrarea accentuată a forţei de muncă şi din nivelul încă redus al exporturilor.”

Existenţa unei clase mijlocii în curs de consolidare asigură o bază stabilă pentru consumul intern, adaugă şi Mihai Bordeanu, director general, Automobile Dacia

„Desigur, există şi câteva dezavantaje majore: infrastructura de transport în continuare insuficient dezvoltată şi, ca fenomen oarecum recent, deficitul tot mai accentuat de forţă de muncă având un nivel acceptabil de educaţie/calificare.”

Totuşi, Bordeanu afirmă că speră ca odată cu depăşirea crizei politice să intrăm într-o etapă în care să nu mai avem factori perturbatori de natură internă.

Este de aşteptat ca anul 2022 să aducă o reaşezare a politicilor fiscal-bugetare pe două coordonate principale: retragerea sprijinului amplu al guvernelor pentru mediul de afaceri şi demararea reformelor asumate prin Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), spune Ionuţ Simion, partener, clients and markets leader, PwC România.

„La nivelul României, după aproape doi ani de aplicare a unor facilităţi fiscale, cum au fost amânările la plată, scutirile de taxe şi alte forme de susţinere, pe fondul pandemiei, care au majorat deficitul bugetar până la 9,8% în 2020, guvernul va trebui să aplice măsuri de consolidare fiscală.”

Noul guvern a dat asigurări că nu se pune problema majorării fiscalităţii, deşi unele discuţii au condus la această variantă.

„Aşa cum s-a văzut în alţi ani, majorarea taxelor este o măsură care se poate lua rapid, prin modificarea legislaţiei, însă cu rezultate incerte. Au fost multe astfel de decizii cu un impact minor pentru veniturile statului, însă care au împovărat şi au complicat viaţa companiilor. Cu atât mai mult, în contextul dificil de acum pentru mediul de afaceri, creşterea fiscalităţii ar putea frâna relansarea economiei”, spune Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Mediul de business a reuşit de multe ori în ultimii 30 de ani să fie o stâncă în furtună, iar ultimii doi ani a arătat şi mai mult rezilienţa economiei şi implicarea antreprenorilor, care şi-au protejat afacerile şi au fost într-o continuă alertă pentru asigurarea continuităţii locurilor de muncă, spune Sergiu Manea, CEO-ul BCR.

„Există o oportunitate imensă de modernizare, pe care, personal, o văd ca pe o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, pentru că doar aşa putem recupera decalajele din domeniile critice: sănătate, infrastructură, educaţie, energie, dar şi pentru a ne putea creşte atractivitatea investiţională”, conchide el.

 

Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF

Anul 2022 va fi extrem de important şi încărcat pentru proiectele de digitalizare cuprinse în PNRR, derularea procedurilor de achiziţii publice pentru acestea fiind pasul cheie pentru această perioadă.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Mihai Bordeanu, director general Automobile Dacia

Vorbim deseori despre avantajele specializării în raport cu cele ale diversificării – cred că în cazul României de azi faptul că putem miza pe mai multe ramuri de activitate reprezintă un atu incontestabil.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Sergiu Manea, CEO al BCR

Discutăm anual cu zeci de mii de companii, de toate dimensiunile, şi vedem că există proiecte, idei şi dorinţă de dezvoltare, aşa cum există oameni bine pregătiţi.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România

Înainte de o eventuală discuţie despre majorarea fiscalităţii, preocuparea ar trebui să fie pentru o colectare eficientă a taxelor existente, dar şi pentru un cadru fiscal echitabil, cu mai puţine excepţii, scutiri care duc la pierderi bugetare.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Radu Georgescu, fondator Gecad Ventures

România va putea trece cu adevărat la nivelul următor valorificând atât potenţialul, cât şi experienţa acumulate până acum, atrăgând investitori care creează produse cu valoare adăugată, dacă va adopta un cadru de reglementare modern, favorabil investiţiilor.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Achilleas Kanaris, preşedinte şi CEO al Vodafone România

Anul 2020 ar fi trebuit să fie un an care să facă trecerea spre normalitate după criza adusă de pandemia de COVID-19, însă el se conturează a fi încă un an de incertitudine şi de impredictibilitate la nivel global.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Ionuţ Simion, partener, clients and markets leader PwC România

Pentru anul viitor, auspiciile sunt bune, fiind aşteptată o creştere economică de peste 5% în România, conform estimărilor Comisiei Europene, însă există o serie de îngrijorări, în principal, legate de rata inflaţiei, aflată pe trend ascendent.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Elisabeta Moraru, country manager Google România

Economia românească are un potenţial uriaş de creştere, care poate fi susţinut de o absorbţie bună a fondurilor europene, precum şi de investiţiile în educaţie, infrastructură şi digitizare.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Gheorghe Bulat, director general, B. Braun

Pentru a avea o creştere economică sănătoasă, România trebuie să fie percepută ca o destinaţie stabilă şi atractivă pentru companii, iar asta înseamnă investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, dar şi un cadru legislativ transparent şi stabil.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Dan Dascălu, partener D&B David şi Baias

Autorităţile fiscale au făcut paşi importanţi pentru reforma administraţiei fiscale, iniţiată în urmă cu doi ani, fiind implementate o serie de proiecte care au simplificat interacţiunea contribuabililor cu inspectorii fiscali. Este de aşteptat ca aceste schimbări să accelereze în anii următori, în contextul măsurilor din PNRR.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Cristina Verchere, CEO OMV Petrom

Există mai multe aspecte pe care investitorii le caută mereu. Stabilitatea legislativă şi fiscală este fundamentală, în special pentru proiectele de anvergură, cu un ciclu investiţional lung. De asemenea, competitivitatea condiţiilor fiscale este un element cheie.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro