Se îngroaşă gluma: Banca Naţională a Poloniei a majorat miercuri dobânda de referinţă la 1,75%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia care a explodat în noiembrie la 7,7%

Ziarul Financiar 08.12.2021

Banca centrală a Poloniei a majorat miercuri dobânda de referinţă de la 1,25% la 1,75%, în încercarea de a controla inflaţia, care a crescut în noiembrie la 7,7%, un nivel fără precedent în ultimii 20 de ani.

Autorităţile de la Varşovia au anunţat un plan antiinflaţie, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală a Poloniei să majoreze în continuare dobânzile astfel încât anul viitor să se ajungă la 3%.

Şi Ungaria şi Cehia au amjorat dobânzile mult mai agresiv decât se aşteptau analiştii.

În România BNR a majorat dobânda de referinţă numai o singură dată, în noiembrie, de la 1,5% la 1,75%, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o creştere până la 2%.

România are cea mai mare dobândă real negativă, ca diferenţă între inflaţie şi rata dobânzii centrale, dintre toate ţările din regiune.

La o inflaţie de 8%, BNR are o dobândă de 1,75%.

Inflaţia a revenit în atenţie odată cu ieşirea economiilor din lockdown-ul adus de Covid. Numai că această revenire a inflaţie a dat peste cap băncile centrale, care nu se aşteptau la acest lucru.

În Statele Unite, care a ajuns la o inflaţie de 6,2%, dobânda băncii centrale este de 0,15%.

În Germania, la o dobândă de minus 0,5%, inflaţia a ajuns la 6,3%, adică la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani.