Radu Georgescu, fondator Gecad Ventures: Pasul următor pe care industria IT ar trebui să îl facă este să treacă de la stadiul de ”lohn”, de outsourcing, la acela al unei industrii centrate pe produs

Ziarul Financiar 09.12.2021

România va putea trece cu adevărat la nivelul următor valorificând atât potenţialul, cât şi experienţa acumulate până acum, atrăgând investitori care creează produse cu valoare adăugată, dacă va adopta un cadru de reglementare modern, favorabil investiţiilor.

Industria IT s-a dezvoltat foarte mult în ultimele două decenii, ajungând de la o pondere de 0,5% în PIB la aproape 7%, generând locuri de muncă bine remunerate - salariul mediu în sector fiind de circa trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie -, inclusiv datorită facilităţilor fiscale de care a beneficiat în acest timp.

Pasul următor pe care industria ar trebui să îl facă este să treacă de la stadiul de ”lohn”, de outsourcing, în jurul căruia s-a construit, la acela al unei industrii centrate pe produs. Deja această tranziţie a început de câţiva ani, iar pentru a o stimula ar fi necesar un cadru de reglementare prietenos, pe mai multe paliere, în special în zona atragerii de investiţii, nu numai fiscală.

Unele state au identificat căi de impulsionare a investiţiilor în active intangibile – mărci comerciale, brevete, software - prin politici atractive.

Soluţia optimă pentru industria IT poate rezulta doar în urma unei dezbateri între cei interesaţi, care să conducă la o regândire a mecanismelor de stimulare a  industriei. Soluţia ar trebui să privească mai multe zone, cum ar fi drepturile de proprietate intelectuală, legislaţia privind investiţiile (crowdfunding, venture capital), planurile de remunerare pentru angajaţi - de tip Stock Option Plan, care să se alinieze cu tendinţele internaţionale. Astfel, toate acestea ar poziţiona România printre ţările atractive pentru astfel de investiţii.