Ministerul Energiei nu s-a prezentat la AGA Romgaz în care se vota tranzacţia deceniului: achiziţia pentru 1 mld. dolari a 50% din Exxon

Autor: Tibi Oprea 09.12.2021

Romgaz (simbol bursier SNG), producător şi furnizor român de gaze naturale la care statul român are controlul majoritar, a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) şi şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) se amână pentru vineri, 10 decembrie, întrucât la prima convocare, cea din 9 decembrie, nu au fost îndeplinite cerinţele de cvorum de prezenţă.

Acest lucru înseamnă că Ministerul Energiei, acţionar cu 70% din capitalul social al Romgaz, nu a fost prezent la întrunirea acţionarilor.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, nu a putut fi contactat de ZF pentru a oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Compania este aşteptată să plătească 1,06 mld. dolari pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania, sumă ce ar putea fi ajustată cu 10 mil. dolari.

Romgaz a anunţat la finele lunii octombrie că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea participaţiei de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, devenind astfel partener cu OMV Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore local.

De asemenea, acţionarii sunt chemaţi să aprobe contractarea unui împrumut de 325 mil. euro de la una sau mai multe bănci pentru finanţarea unei părţi din preţul tranzacţiei.

Data de referinţă stabilită pentru identificarea acţionarilor îndreptăţiţi să participe şi să voteze în cadrul AGEA şi AGOA este aceeaşi, respectiv 26 noiembrie 2021.

Romgaz are 14,4 mld. lei capitalizare, în contextul în care acţiunile SNG înregistrează o creştere de 31,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 550,7 mil. lei, arată datele BVB.

Compania de stat a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 1,16 mld. lei, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, la afaceri de 3,5 mld. lei, plus 20%, potrivit datelor din raportul trimestrial.

Pe baza datelor financiare la nouă luni şi în contextul majorării semnificative a veniturilor din valorificarea gazului achiziţionat de pe piaţa internă pentru revânzare (304,1 milioane lei faţă de 12,3 milioane lei în nouă luni din 2020), ca urmare a cererii mai mari de gaze faţă de capacitatea de producţie, ZF estimează rezultate record pentru Romgaz în 2021.

Astfel, producătorul şi furnizorul de gaze naturale ar putea încheia 2021 cu venituri record, respectiv 6-6,5 mld. lei, şi un profit net de 1,5-1,7 mld. lei. Spre comparaţie, în 2020, Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de 2019, conform datelor din raportul financiar.