ZF/BREC. Polii de Business ai României. Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu: Vrem să facem un nou pod peste Dunăre, de la Giurgiu la Ruse, o investiţie de peste 300 mil. euro până în 2027

Autor: Răzvan Botea 13.12.2021

♦ „Nu aşteptăm doar investitori de calibru foarte mare în Giurgiu. Nu aşteptăm doar investitori din Uniunea Europeană sau de peste Atlantic, aşteptăm şi investitori mici, autohtoni.“

Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, a spus la emisiunea Polii de Business ai României că autorităţile din Giurgiu au un proiect, în parteneriat cu prefectura oraşului bulgar Ruse, pentru construirea unui nou pod peste Dunăre între Giurgiu şi Ruse. Valoarea proiectului estimată în acest moment este de peste 300  mil. euro şi ar putea fi gata până în 2027.

„Demersurile se realizează cu prefec­tura Ruse, partenerul nostru pentru acest obiectiv de investiţii (podul peste Dunăre – n. red). În acelaşi timp încercăm să obţinem finanţare pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Din estimările noastre, vorbim de o investiţie de peste 300 de milioane de euro“, a spus Dumitru Beianu la Polii de Business ai României, o emisiune realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Bucharest Real Estate Club (BREC).

El a vorbit în cadrul emisiunii despre investiţiile din judeţul Giurgiu, atât cele private, cât şi cele publice.

„Vedem că expansiunea Bucureştiului începe să se concretizeze către zona de sud. Este o perioadă pe care o aşteptăm şi pentru care ne pregătim. Toţi investitorii cu care am vorbit ne recomandă două direcţii prioritare: forţă de muncă înalt calificată şi infrastructură. Pentru judeţul Giurgiu, acolo unde există infrastructură este clar că vin investiţii.“

Pe partea de învăţământ dual, şeful consiliului judeţean a spus că există două clase în 2021, iar în 2022 vor fi 5, după ce, până acum, judeţul Giurgiu a fost printre puţinele judeţe din ţară în care nu a existat această formă de învăţământ. De asemenea, autorităţile judeţene pun 15 mil.  euro la bătaie pentru un campus destinat învăţământului dual.

„Giurgiu alături de alte două judeţe erau singurele care nu aveau nicio formă de învăţământ dual. Acum avem două clase anul acesta şi anul viitor vom avea 5. Ducem în fiecare an o campanie de convingere pentru tineri şi invităm mediul de afaceri să se implice. Avem în pregătire o investiţie de 15 milioane de euro pentru un campus destinat învăţământului profesional şi dual pe care am cerut să fie finanţat prin PNRR.“

Mediul de business este interesat să participe la aceste proiecte pentru învăţământ, a mai spus Dumitru Beianu: „Nu s-a promovat învăţământul dual. Noi încercăm să asigurăm o masă caldă, cazare gratuită şi transport gratuit pentru copii din localităţile limitrofe. Vin foarte multe semnale de dorinţă de implicare din partea mediului de afaceri pentru susţinerea învăţământului dual.“

 

Ce a spus Dumitru Beianu despre proiectele publice de infrastructură:

Avem motive să fim optimişti, pentru că în primăvară se dă drumul la centura ocolitoare a municipiului Giurgiu care face legătura între DN5 şi Vama Giurgiu. Avem preluată de la Compania Naţională de Investiţii cealaltă variantă ocolitoare spre celălalt sens, o investiţie de această dată de 80 mil. euro pentru aproximativ 10 kilometri pe care sper să o avem finalizată până la finalul lui 2024.

► Conexiunea Bucureşti-Giurgiu este asigurată de un drum expres care tranzitează câteva localităţi. Este o problemă care trebuie cumva îmbunătăţită. O soluţie ar fi ca acest drum expres să ocolească localităţile şi compania naţională lucrează la un studiu de fezabilitate.

► Se lucrează la podul de cale ferată peste râul Argeş şi este o investiţie aşteptată din 2006, de când s-a dărâmat podul. Parteneriatul cu prefectura Giurgiu avem în lucru un studiu de prefezabilitate  pentru construcţia unui nou pod peste Dunăre din Giurgiu la Ruse, o investiţie aşteptată pentru că actualul pod la indicatorii de trafic nu mai poate face faţă.

► Toate investiţiile din infrastructură sunt oportunităţi. Preţurile pentru terenuri pretabile investiţiilor în parcuri logistice sunt mult mai ieftine în Giurgiu pentru că nu am avut până acum infrastructura.  Acum avem o perioadă de 2-3-5 ani în care vrem să ajungem în topul destinaţiilor preferate de investitori.

► Ne interesează să dezvoltăm foarte mult zona adiacentă municipiului Giurgiu. Avem o relaţie foarte bună cu primăria Giurgiu. Avem o abordare convergentă pentru a susţine investiţiile din această zonă.

► Consiliul judeţean eliberează orice fel de aviz în maxim 10 zile. Dacă există argumente concrete, putem scurta şi acest termen. Primăria are în proximitatea Vămii Giurgiu un teren de aproximativ 100 de hectare pe care încercăm să gândim dezvoltarea unui centru pentru colectare fructe-legume.