Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent de lichiditate, de 3 mld. lei, după ce în octombrie a fost pe deficit. BNR, debitor net în raport cu băncile comerciale

Autor: Claudia Medrega 10.12.2021

♦ Împrumuturile de urgenţă (Lombard) ale băncilor de la BNR au scăzut în noiembrie la 790,8 mil. lei, de la 1,94 mld. lei în octombrie, iar depozitele la facilitatea de depozit s-au majorat la 1,64 mld. lei ♦ Dobânzile interbancare au crescut în octombrie şi noiembrie după ce BNR a majorat dobânzile.

Piaţa interbancară a reve­nit în noiembrie pe exce­dent de lichiditate, iar surplusul a fost de aproxi­mativ 3 mld. lei, după ce în octom­brie a fost pe deficit de circa 658 mil. lei.

Anterior, timp de şase luni con­se­cu­tive, până în septembrie, piaţa inter­bancară a fost excedent de lichi­di­tate. La finalul primelor nouă luni din 2021 era excedent de 4,2 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Fluctuaţiile de lichiditate vin într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în octom­brie spre 8% an/an, de la 6,3% în sep­tem­brie, cursul valutar a rămas în apro­pierea nivelului de 4,95 lei/euro, iar dobân­zile din piaţa inter­ban­cară tot cresc din oc­tombrie, men­ţi­nându-se în con­ti­nuare pes­te dobânda-cheie.