Incompetenţa ASF ajunge în curând să ne ia banii din buzunare. Majorarea contribuţiilor asigurătorilor la FGA pentru a acoperi gaura lăsată de falimentul City Insurance este certă, iar anul 2022 ar putea aduce cel puţin o majorare cu 0,5 sau 1 punct procentual a contribuţiilor

Autor: Mircea Nica 10.12.2021

♦ Următoarele plăţi către păgubiţii City Insurance vor fi efectuate după întrunirea Comisiei Speciale a FGA, respectiv în data de 9 decembrie 2021. Sumele propuse spre avizare sunt în cuantum de 2.384.002 lei, au spus reprezentanţii ASF pentru ZF.

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF), conform prevederilor legale, poa­te majora în cursul anului cota pro­centuală luată în calcul la stabilirea con­tri­buţiei asigu­ră­torilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dar numai în baza pro­punerii Consiliului de Administraţie al Fondului, au spus reprezentanţii ASF pentru ZF.

Întrebarea este cât va dura până când FGA îşi va epuiza resursele, după ce timp de 5 ani ASF a lăsat ca cel mai defectuos jucător din piaţă, City Insurance, aflat acum în pro­ce­dură de faliment, să devină lider şi să cre­eze o gaură pe care cel mai probabil tot românii o vor umple.

Fondurile de care dispune FGA sunt în ge­neral alimentate de contribuţiile anuale ale asigurătorilor, reprezentând 1% din vo­lu­mul de prime brute încasate pe asigurări ge­ne­rale şi 0,4% pe asigurări de viaţă, acestea fiind de fapt comisioane care sunt plătite de clienţii companiilor de asigurări. Deşi con­tribuţiile asigurătorilor sunt plătite către FGA lunar pentru a exista o intrare constan­tă de bani, este clar că la situaţia actuală, aceste constribuţii vor creşte.