Sondaj CEC Bank: Majoritatea românilor (64%) folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit şi de credit au o pondere de circa 24%

Autor: Roxana Rosu 10.12.2021

Majoritatea românilor (64%) folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit şi de credit au o pondere de puţin peste 24%.

Mallurile rămân destinaţia preferată pentru cumpărături (39% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (18,5%), conform unui sondaj realizat la solicitarea CEC Bank.

Românii nu obişnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) şi doar 36% fac economii din timp. Unul din 10 speră că va primi prime cu care să-şi finanţeze aceste cheltuieli, iar 12% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.

Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-şi petreacă sărbătorile în condiţii de pandemie, majoritatea spunând că vor rămâne acasă şi că vor reduce cheltuielile faţă de anul trecut. Astfel, 92% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, şi doar 3,5% au planuri să plece în vacanţă, în timp ce 4,6% plănuiesc ieşiri în oraş.