Beijingul lasă pe seama pieţelor şi guvernelor locale criza mamuţilor imobiliari a căror prabuşire trezeşte temeri că vine o nouă criză financiară

Autor: Catalina Apostoiu 10.12.2021

Evergrande Group şi Kaisa Group Holdings, cei doi dezvoltatori imo­biliari chinezi a căror criză de lichi­ditate a zguduit pieţele de credit ale ţării, au intrat în incapacitate de pla­tă a datoriilor în dolari, scrie Bloomberg. Cele două firme au fost re­tro­gradate de agenţia de rating Fitch.

Incapacitatea Evergrande de a-şi onora obligaţiile este un eveniment de piaţă şi va fi soluţionat într-un mod bazat pe pieţe, a anunţat guvenatorul băncii centrale a Chinei Yi Gang. Comentariile lui Yi oferă cel mai recent semnal că Beijingul nu va salva Evergrande, care este pe punctul de a se prăbuşi sub povara datoriilor de 300 miliarde de dolari.

Fitch este prima agenţie de rating care declară obligaţiunile externe ale Evergrande în default, după ce cel mai îndatorat dezvoltator al lumii nu a reuşit să opereze o plată crucială în contul dobânzilor în această săptămână, scrie Financial Times.

Anunţul a marcat cel mai semnificativ moment din criza de lichiditate maraton a dezvoltatorului, care sâa extins la alte businessuri din vastul sector imobiliar al Chinei şi a alimentat temeri la nivel mondial privitoare la potenţialul impact asupra economiei chineze, dar şi mondiale.

Hui Ka Yan, preşedintele Evergrande, a anunţat la începutul săptămânii că grupul formează un nou comitet de management al riscului, cu reprezentanţi de stat ocupând patru din şapte locuri în cadrul acestuia.

„Acesta este modul în care Beijingul s-a ocupat de companiile adânc îndatorate în ultimii trei, patru ani. Au fost nenumărate momente în care ar fi putut salva Evergrande. Ar putea salva încă Evergrande, însă nu există niciun fel de motivaţie politică în acest sens“, arată Chen Long, din cadrul Plenum, o companie de consultanţă.

Potrivit lui Andrew Collier, de la Orient Capital Research, Beijingul intenţionează să forţeze autorităţile locale să rezolve problemele legate de datorii local, pasând responsabilitatea din centru la periferie, notează Asian Investor.

O criză financiară ar submina legitimitatea Partidului Comunist, însă mici doze de durere economică în unele provincii nu ar provoca un efect similar.

Însă numărul dezvoltatorilor imobiliari chinezi aşteptaţi să intre în default în următoarele 6-12 luni este în creştere, potrivit S&P Global Ratings, ceea ce va susţine presiunea asupra Beijing-ului, un nou Evergrande putând apărea.