Cum răspunde preşedintele PNL Florin Cîţu legat de proiectul care ar permite interceptarea mesageriei private: Este Codul comunicaţiilor

Autor: Gabriel Pecheanu 11.12.2021

Florin Cîţu a afirmat, întrebat despre proiectul de lege care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram, că este vorba de Codul comunicaţiilor şi este necesar proiectul pentru a demara licitaţiile 5G. El precizează că există avizul CSAT.

„Este Codul comunicaţiilor. Este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G. Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important. În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate. Nu sunt specialist. Vom merge la comisiile de specialitate şi vom vedea. Pentru mine era important să avem avizul CSAT şi să avem toată procedura legal respectată. Varianta care a venit acolo a fost avizată de CSAT. Eu cred că cei de la CSAT ştiu mai bine”, a explicat Florin Cîţu, întrebat vineri la Parlament despre acest proiect care ar permite interceptarea conversaţiilor private.

El mai spune că este rolul Parlamentului de a se asigura că este un proiect constituţională şi respectă legislaţia în vigoare.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîţu.

„Guvernul Cîţu a adoptat, cu trei zile înainte de a fi demis de Parlament, un proiect de lege în care a fost introdus pe şest un articol ce lărgeşte în mod nejustificat interceptările electronice. Atât a putut marele liberal Florin Cîţu, ajuns astăzi în dizgraţia tuturor: ziua ca hoţii, a dat un ultim atac la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. AUR a votat împotriva acestui proiect la Camera Deputaţilor şi va fi consecvent la Senat. Cerem o dezbatere publică serioasă pe acest subiect, cu implicarea tuturor specialiştilor din societatea civilă”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

„Suntem singurul partid politic din afara sistemului şi asta se vede şi în felul în care a fost votat proiectul de lege în prima cameră sesizată. Facem însă o încercare - un apel la conştiinţa tuturor senatorilor, pentru a respinge acest proiect nefast. Să nu ne întoarcem la practicile statului totalitar din perioada comunistă. Nu vrem să redevenim o naţiune supravegheată de securişti! AUR îşi propune să consolideze standardele democratice, nu să le coboare”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice a fost adoptat, fără modificări, de către Camera Deputaţilor la data de 7 decembrie, cu 256 de voturi pentru, 34 de voturi împotrivă şi 7 abţineri. Toţi parlamentarii AUR au votat împotriva acestui proiect.