Impactul pandemiei asupra industriei de turism şi călătorii: În România, ponderea sectorului în PIB a scăzut de la 6% la 3% în 2020. România, printre ţările unde acest domeniu nu cântărea greu în economie nici înainte

Autor: Cristina Roşca 18.12.2021

♦ Media mondială (a ponderii turismului în PIB) era de peste 10% în 2019 şi a scăzut la 5,5% anul trecut, arată datele World Travel Tourism & Council (WTTC) ♦ Grecia, Croaţia şi Slovenia au o economie puternic dependentă de turism şi HoReCa, astfel că acest sector contribuia cu 15-25% la PIB înainte de pandemie.

Românii au cheltuit anul trecut 15 mld. lei pe călătorii – de business şi leisure -, iar din total sumă, 75% a fost lăsată la operatorii locali de tu­rism sau la cei din industriile adia­cente.

Spre comparaţie, în 2019, ultimul an de dinainte de pandemie, suma totală cheltuită era de aproape 40 mld. lei, de 2,6 ori mai mare, iar călătoriile peste hotare aveau o pondere de aproape 50% în total, spune Georgios Tziallas, regional director pentru Europa şi Africa de Nord în cadrul WTTC. Industria de turism şi călătorii a fost printre cele mai lovite de pandemia de COVID-19, care a limitat libertatea de mişcare şi a dus la închiderea graniţelor mai multor ţări din lume. Nici astăzi, la aproape doi ani distanţă, unele ţări nu s-au redeschis încă pentru vizitatorii străini. Această situaţie a avut un impact puternic asupra jucătorilor din domeniu, care s-au confruntat cu scăderea dramatică a businessului şi, cel puţin în unele cazuri, au operat şi disponibilizări.