Omicron pune stăpânire pe Marea Britanie: 40% din totalul cazurilor din Londra provin de la noua tulpină. Autorităţile cer vaccinarea cu doza trei

Ziarul Financiar 13.12.2021

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat luni că varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte într-un „ritm fenomenal” şi reprezintă aproximativ 40% din totalul infecţiilor din Londra.

Autorităţile au făcut apel la populaţie să facă doza trei, deoarece persoanele care au fost vaccinate cu două doze sunt parţial vulnerabile.

De la depistarea primelor cazuri de Omicron pe 27 noiembrie în Marea Britanie, premierul Boris Johnson a impus restricţii mai dure şi a declarat că un „val uriaş” de Omicron este pe cale să lovească naţiunea.

Autorităţie britanice spun că, dacă nu se iau măsuri, până la sfârşitul lunii ar putea exista un milion de persoane infectate cu Omicron, despre care oamenii de ştiinţă spun că poate infecta şi persoanele imunizate cu două doze.

„Ceea ce ştim acum despre Omicron este că se răspândeşte într-un ritm fenomenal, ceva ce nu am mai văzut până acum”, a declarat secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, la Sky News.

Anunţurile îngrijorătoare au avut şi efecte pe pieţe. Lira sterlină a scăzut cu 0,4% în raport cu dolarul.