Vladimir Putin deplânge căderea comunismului: Preşedintele Rus a declarat că după dispariţia Uniunii Sovietice a fost nevoit să lucreze ca şofer de taxi

Autor: Andrei Şerbănescu 19.12.2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a deplâns căderea Uniunii Sovietice şi a recunoscut că după căderea blocului a lucrat pe post de şofer de taxi pentru a-şi câştiga banii, scrie Business Insider.

Într-un documentar difuzat duminică de canalul media de stat Rusia 1, Putin a descris dispariţia URSS-ului din 1991 drept o „tragedie” pentru cetăţenii ruşi, apreciind evenimentul ca sfârşitul „Rusiei istorice”. Fragmente din documentar, intitulat „Rusia. Istoria recentă”, au fost publicate pe canalul de YouTube al publicaţiei de stat Rusia 24.

Uneori a trebuit să câştig bani în plus”, a declarat Putin. „Am făcut asta lucrând ca şofer privat. E neplăcut să vorbeşti despre asta, să fiu sincer, dar, din păcate, aşa a fost”.

Taxiurile erau rare imediat după căderea Uniunii Sovietice, în Rusia stabilindu-se o perioadă de instabilitate economică pe fondul căreia unii cetăţeni ofereau călătorii străinilor cu maşina pentru un venit suplimentar, a raportat BBC.

Putin, care a urcat pe scara politică după cariera sa în serviciile de informaţii KGB, şi-a exprimat în mod regulat regretul faţă de căderea URSS. În 2018, preşedintele rus a declarat că dacă ar putea inversa ceva în istoria Rusiei, ar fi colapsiul Uniunii.

Declaraţiile sale despre fosta Uniune Sovietică vin pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la acumularea militară rusă la graniţa cu Ucraina.

Potrivit The New York Times, Rusia a adunat aproape 100.000 de militari chiar în afara Ucrainei, stârnind temeri că Putin va lansa o invazie la scară largă asupra statului vecin.