Premier Energy, care gestio­nea­ză o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze pe plan local, preia două companii din energie, printre care şi furnizorul de energie electrică Alive Capital. Tranzacţiile sunt analizate de Consiliul Concurenţei

Autor: Cristina Bellu 13.12.2021

Furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, intenţionează să preia producătorul de energie electrică din sursă eoliană Ecoenergia, din Braşov, precum şi furnizorul de energie electrică şi servicii integrate pentru piaţa de energie Alive Capital, potrivit informaţiilor transmise luni de Consiliul Concurenţei, care analizează cele două tranzacţii.

“În conformitate cu prevederile legii concurenţei, aceste tranzacţii trebuie autorizate de Consiliul Concurenţei pentru a evalua compatibilitatea lor cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Premier Energy P.L.C, societate care desfăşoară doar activităţi de tip holding, deţine în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi Republica Moldova. În România, Premier Energy P.L.C. deţine companiile Premier Energy S.R.L., Ligatne Gas S.R.L., B.E.R.G. Sistem Gaz S.A. şi Premier Energy Trading S.R.L.

Compania gestio­nea­ză o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze pe plan local, în ultimii ani având un ritm de creş­tere de circa 200 de kilometri pe an.

Ecoenergia, producător de energie electrică din sursă eoliană, dezvoltă proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, operând un parc eolian cu o capacitate de 34,5 MW, în Comuna Stejaru, judeţul Tulcea.

Alive Capital are o experienţă de aproape 9 ani în domeniul energiei. De la înfiinţare şi până în 2020, compania a derulat activităţi specifice de „assets management” specifice producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Din 2016, după obţinerea licenţei de furnizare a energiei electrice emisă de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Alive Capital participă pe pieţele centralizate de energie electrică administrate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM). Din anul 2019 este licenţiată de către ANRE ca furnizor de gaze naturale, iar de la începutul anului 2021 are licenţă de exploatare comercială pentru o capacitate de producer a energiei electrice din sursă fotovoltaică.

Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 219,6 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane lei. Veniturile companiei sunt generate din trei linii principale de activităţi: comercializarea energiei electrice generează 78,5% din venituri, gestionarea activelor 13%, iar furnizarea energiei electrice 7,5%. Alte două noi linii de business, furnizarea de gaze naturale şi monitorizarea centralelor electrice din surse regenerabile au generat 0,09%, respectiv 0,03% din venituri.

Fondatorul Alive Capital şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Giacomo Billi, deţine 99,5% din acţiunile societăţii, diferenţa de 0,5% fiind deţinută de Alive Energy SRL.