Varianta Omicron se răspândeşte într-un „ritm fenomenal”: Noua tulpină reprezintă peste 40% din infecţiile cu Covid din Londra

Autor: Andrei Şerbănescu 18.12.2021

Marea Britanie a declarat luni că varianta de coronavirus Omicron se răspândeşte într-un „ritm fenomenal” şi că reprezintă în prezent aproximativ 40% din infecţiile din Londra. Autorităţile îndeamnă cetăţenii la a treia doză de vaccin, deoarece cei dublu vaccinaţi sunt încă vulnerabili, relatează Reuters.

De când primele cazuri de Omicron au fost detectate pe 27 noiembrie în Regatul Unit, prim-ministrul Boris Johnson a înăsprit măsurile de prevenţie. Premierul a declarat duminică naţiuni că un nou val al pandemiei va lovi Mare Britanie în curând.

Autorităţile britanice spun că, dacă nu se iau măsuri, ar putea exista un milion de persoane infectate cu Omicron până la sfârşitul lunii.

„Se răspândeşte într-un ritm fenomenal, ceva ce nu am mai văzut până acum. Numărul persoanelor infectate se dublează la fiecare două – trei zile”, a declarat secretarul pentru Sănătate, Sajd Javid, pentru Sky News.

„Asta nu înseamnă că ne confruntăm cu un val de infecţie; suntem încă într-o cursă între vaccin şi virus”.

Lira sterlină a scăzut cu 0,4%, la 1,3225 dolari, în timp ce a rămas în general stabilă faţă de euro, la 85,29 cenţi.

Boris Johnson, care în prezent se confruntă cu o rebeliune în cadrul partidului său din cauza măsurilor de a opri Omicron şi a protestelor pentru presupusele petreceri de la biroul său din Downing Street în timpul blocajelor de anul trecut, a spus că oamenii ar trebui să se grăbească să obţină cea de-a treia doză pentru a preveni o catastrofă sanitară.

După ce COVID-19 a fost detectat prima dată în China la sfârşitul anului 2019, premierul s-a confruntat cu critici pentru că s-a opus iniţial lockdownului.

Johnson a spus în repetate rânduri că, deşi s-au făcut greşeli, guvernul său a fost capabil să ia măsuri în timp util împotriva celei mai mari crize de sănătate publică din istoria recentă.

În întreaga lume, COVID-19 a ucis 5,3 milioane de oameni, cu un număr de 146.000 de victime doar în Regatul Unit.

Javid a declarat că, deşi nu au fost confirmate decese în Anglia, guvernul trebuie să acţioneze cât se poate de repede, altfel sistemul sanitar riscă să fie copleşit.

„Două doze nu sunt suficiente, dar doza de rapel oferă o protecţie excelentă împotriva infecţiei simptomatice”, a declarat Javid, potrivit sursei citate.

Guvernul vrea să ofere tuturor adulţilor cea de-a treia doză de vaccin până la Anul Nou, un obiectiv ambiţios având în vedere venirea sărbătorilor. Pentru ca obiectivul să poată fi atins, este necesară dublarea numărului de persoane vaccinate pe zi, de la 530.000, la 1 milion.