Nicuşor Dan, primarul Capitalei, vrea ca dezvoltatorii să investească în şcoli şi infrastructură

Autor: Bogdan Alecu 14.12.2021

Primarul Capitalei Nicuşor Dan, vrea să impună dezvoltatorilor să construiască din fonduri proprii infrastructură, dar şi şcoli şi grădiniţe în propriile proiecte în condiţiile în care „ei (dezvoltatorii - n.red.) cer o derogare printr-un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar noi vom pune condiţii“, a explicat edilul. El nu a precizat dacă şcolile şi grădiniţele vor fi publice sau private.

Astfel, pentru un PUZ, Direcţia de Urbanism va negocia direct cu dezvoltatorul şi vor semna un contract. Planul vine în condiţiile în care 42 de proiecte depuse din 2020 spre avizare au o serie de nereguli precum lipsa locu­rilor de parcare, blocurile foarte apropiate, lipsa spaţiilor verzi şi sunt catalogate de Nicuşor Dan drept „ghetouri“.

Andrei Diaconescu, cofondatorul One United Properties, cel mai activ dezvoltator de pe piaţa locală, spune că cei mai mulţi dezvoltatori pot şi trebuie să investească în astfel de facilităţi, inclusiv pentru că aduc un beneficiu proiectului, însă ar miza pe construcţia de şcoli private şi nu publice. „Un dezvoltator care construieşte un proiect de peste 250 de apartamente poate investi şi într-o unitate de învăţământ, dar nu spunem că toţi trebuie să facă acest lucru, însă este bine pentru proiect şi atrage clienţi noi. Dar astfel de şcoli şi grădiniţe le-aş menţine în circuitul privat, nu public deoarece autorităţile se mişcă extrem de greu şi irosesc timp“, a spus Andrei Diaconescu.

El a subliniat că în cazul proiectului One Cotroceni în plan este să fie construită şi o grădiniţă, iar în cazul One Lake District din Colentina, de pe malul lacului Plumbuita este prevăzută construcţia unei şcoli.