De ce România nu are monedă de 1 leu, 2 lei sau 5 lei?

Autor: Mircea Nica 19.12.2021

România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei, fără nicio explicaţie valabilă din partea Băncii Naţionale, în condiţiile în care s-ar putea face plăţi cu acestea şi o monedă de 5 lei valoarează chiar cât moneda de 1 euro.

Lansarea bancnotei de 20 de lei prin care BNR spune că se adaptează structurii monetare a euro ridică între­barea: de ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau

5 lei. Polonia a trecut prin denominare ca şi România în 1995 tăind 4 zerouri şi are monede de 1, 2 şi 5 zloţi. România a înlocuit bancnota de 10.000 lei cu cea de 1 leu în 2005, dar nu a introdus şi o monedă de 1 leu. Răspunsurile BNR sunt neclare.

„Structura de bancnote/monede a fost stabilită îna­in­te de 2005 pornind de la procesul de denominare, astfel încât tăierea de zerouri operată atunci să modifice cât mai puţin bancnotele aflate deja în circulaţie. Bancnota de 1 leu provine din cea de 10.000 lei vechi. În ce pri­veş­te apropierea de euro, domnul guvernator a explicat fap­tul că prin bancnota de 20 de lei se definitivează con­ver­genţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoa­rea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea prin­tre cele româneşti. Astfel, în momentul trecerii la euro nu va fi necesară acomodarea şi la structura de cu­piuri sau la dimensiunea bancnotelor“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru ZF.