Cum şi-a ratat Polonia şansa de a primi miliarde de euro în bani pentru reconstrucţia economică

Autor: Bogdan Cojocaru 14.12.2021

Comisarul UE pentru justiţie a primit un tratament „brutal“ luna trecută la Varşovia în timpul discuţiilor care au vizat dezamorsarea unei dispute privind independenţa justiţiei poloneze care blochează ajutoare economice de miliarde de euro. Informaţia a fost furnizată de un membru al delegaţiei  comisarului Didier Reynders, scrie Reuters.

Într-o apariţie în presă atent organizată, ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro i-a prezentat lui Reynders imagini cu Varşovia ruinată în al Doilea Război Mondial, sugerând că Europa are o istorie lungă de a trata Polonia nedrept.

Poziţia combativă a Poloniei la întâlnire a zdruncinat speranţele pentru o alianţă care ar putea ajuta la deblocarea a 36 de miliarde de euro în stimulente de redresare post-pandemie pentru guvernul de la Varşovia, au declarat surse pentru Reuters.

„După visită, echipa a fost puţin dezamăgită. Este o situaţie dificilă“, a declarat membrul delegaţiei. „Este un pic deprimant.“ O sursă apropiată lui Ziobro a spus că Reynders a fost „evident şocat“ de poziţia Varşoviei.