Pieţele europene de capital, din nou pe plus. Investitorii continuă să monitorizeze evoluţia variantei Omicron, într-o săptămână importantă pentru băncile centrale

Autor: Eduard Ivanovici 14.12.2021

Acţiunile europene au intrat în teritorii pozitive marţi dimineaţa, însă sentimentul general al pieţelor rămâne precaut pe fondul creşterii numărului de cazuri cu varianta Omicron.

Indicele pan-european Stoxx 600 creştea cu 0,4% la ora publicării ştirii, resursele de bază înregistrând un plus de 1,2%. Acţiunile din industria auto erau pe minus cu 0,4%.

La Londra, indicele FTSE 100% avea un avans de 0,6%, în timp ce indicele german DAX şi CAC 40 din Paris creşteau cu 0,45%, respectiv 0,5%, conform MarketWatch. BET, indicele de referinţă al bursei din Bucureşti, raporta un plus de aproximativ 0,1%.

Evoluţiile vin după o primă zi a săptămânii marcată de scăderi pe bursele europene, alimentate de începutul valului de infecţii cu varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud.

Luni a fost raportat primul caz de Omicron în China continentală, mai exact în oraşul Tianjin, aflat la două ore de condus de capitala Beijing.

Investitorii se concentrează de asemenea asupra deciziilor luate de marile bănci centrale, în vreme de Rezerva Federală din SUA, Banca Japoniei, Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană sunt aşteptate să anunţe o nouă serie de decizii monetare.

Rezerva Federală va începe astăzi o şedinţă de două zile în cadrul căreia liderii instituţiei vor discuta pe baza sfârşitului programului de achiziţionare de obligaţiuni. Întâlnirea are loc după ce datele privind ritmul inflaţiei, publicate vinerea trecută, au ajuns la 6,8% în noiembrie, reprezentând cea mai mare creştere anuală din 1982.

Contractele futures pe acţiuni din SUA înregistrau în pre-market creşteri cuprinse între 0,1% şi 0,3%. În Asia-Pacific, principalii indici din China şi Japonia erau pe minus cu 0,3% până la 1,3%.

Între timp, datele privind forţa de muncă din Regatul Unit au rămas solide în luna noiembrie, când au fost adăugate 257.000 de state noi de plată, sugerând că schema de şomaj tehnic a guvernului a dat roade.

„Din păcate, Covid-19 complică din nou situaţia. Având în vedere că Omicron ameninţă perspectivele de creştere pe termen scurt şi avem încă multe de învăţat despre eficienţa vaccinurilor, ne aşteptăm ca factorii de decizie să păstreze neschimbate ratele dobânzilor săptămâna aceasta, în speranţa că peisajul va deveni mai clar până în luna februarie”, spune Hugh Gimber, global market strategist al JPMorgan Asset Management, citat de CNBC.